Araştırmaya göre, fruktoz vücutta hücrelerin yakıtını tüketerek açlığa yol açıyor ve kilo almayı kolaylaştırıp kilo vermeyi zorlaştırıyor. Colorado Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma, fruktozun vücut üzerindeki etkilerini daha yakından inceledi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, fruktoz, tokluk hormonu seviyelerini düşürerek açlık hissini artırıyor. Ayrıca vücuttaki yağ depolanmasını kolaylaştırıyor ve metabolizmayı yavaşlatarak vücudun enerji yakmasını zorlaştırıyor. Bu durum obezitenin tek nedeninin sadece aşırı yemek yemek ve az enerji harcamak olmadığını gösteriyor.

Fruktozun özellikle metabolizmayı yavaşlattığı ve vücutta enerji için yağ depolamasını teşvik ettiği belirtiliyor. Bu da kilo vermeyi zorlaştırabilir ve obezite riskini artırabilir.

Araştırmacılar ayrıca, rafine fruktoz şurubunun diğer şeker türleri ve gıda katkı maddeleri ile karşılaştırıldığında obezite riskini daha fazla artırdığını buldular.

Fruktoz, doğal olarak meyvelerde bulunsa da, mısır şurubu aracılığıyla birçok gıda ürününde kullanılıyor. Bu yüksek fruktozlu mısır şurubu, sağlıklı olduğu düşünülen ürünlerde bile bulunabiliyor, örneğin protein barları ve tam tahıllı ekmek gibi ürünlerde kullanılıyor.

Dr. Richard Johnson, "Obezitedeki beslenme faktörlerinin hepsi bir puzzle'ın parçalarıdır. Son parçaysa fruktozdur" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi