Mücadelemizin kahramanlarından biri olan Tayyar Rahmiye Hanım kullanıcılar tarafından merak konusu haline geldi. Peki Tayyar Rahmiye Hanım kimdir? Tayyar Rahmiye Hanım ne zaman öldü, nereli? işte tüm soruların detayları

Tayyar Rahmiye Hanım kimdir?

Osmaniye'nin Kaypak nahiyesinde 1890 yılında doğan Rahime Hatun, Türk Kurtuluş Savaşı'nın gözde halk kahramanlarından biridir. Fransız işgaline karşı verdiği mücadele ve cesaretiyle tanınan Rahime Hatun, Osmaniye'nin tarihine damgasını vurmuştur.

I. Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun güneyini saran Fransız işgaline karşı direnişin sembol isimlerinden biri olan Rahime Hatun, 9. Tümen'in bir müfrezesine komutanlık yaparak düşmana karşı göğsünü siper etmiştir. At üzerinde uçar gibi düşmanla mücadele eden Rahime Hatun'a, bu cesur tavrından dolayı "tayyar" unvanı verilmiştir.

Tayyar Rahmiye Hanım ne zaman öldü, nereli?

Osmaniye'deki Fransız karargâhına düzenlenen hücum sırasında vurularak şehit düşen Rahime Hatun, Osmaniye'nin Kayalı köyünde 1890 yılında dünyaya gelmiştir. İki evlilik yapmış ve dört çocuk annesi olmuştur. Ancak, genç yaşta kaybettiği oğulları onun mücadele azmini daha da güçlendirmiştir.

I. Dünya Savaşı sonrasında Fransız işgaliyle Anadolu'nun güneyine asker çıkaran işgal güçlerine karşı Osmaniye'de başlayan çete savaşına katılan Rahime Hatun, Milli Kuvvetlere katılarak cephede erkeklerle birlikte mücadele etmiştir. Onbaşı olarak Kırmızı Müfreze'ye katılan Rahime Hatun, Hasanbeyli civarında 9. Tünel'e yapılan taarruzda büyük bir cesaretle düşmana karşı mücadele etmiş ve Fransızlardan önemli silahlar ele geçirilmiştir.

Osmaniye'nin Alibey mahallesinde Fransız karargâhına yapılan hücumda görev alan Rahime Hatun, arkadaşlarını cesaretlendirmek için şu sözleri sarf etmiştir: "Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da siz erkek olduğunuz halde yerlerde sürünmekten ve saklanmaktan utanmıyor musunuz?" Bu cesur sözlerle arkadaşlarını harekete geçiren Rahime Hatun, karargâh binasını ele geçirerek düşmana büyük bir darbe indirmiştir.

Ancak, bu kahraman mücadelesi sonunda Rahime Hatun, Alibey mahallesindeki çatışmada vurularak şehit düşmüştür. Naaşı, Osmaniye'de Sanat Okulu'nun bulunduğu Hacıosmanlı Mezarlığı'na defnedilmiş, daha sonra kemikleri Enver'ül-Hamid Camii haziresine taşınmıştır.

Rahime Hatun'un anısını yaşatmak adına Osmaniye merkezinde bir mahalle ve Kız Meslek Lisesi'ne adı verilmiştir. Ayrıca, Osmaniye Meslek Yüksek Okulu seramik bölümünden Nejdet Sakarya tarafından tasarlanan Rahime Hatun Heykeli, Cebel-i Bereket Vali Binası bahçesine dikilmiş ve Osmaniye merkezindeki Devlet Bahçeli Meydanı'nda ölümsüzleştirilmiştir. Rahime Hatun, cesareti ve vatan sevgisiyle Osmaniye'nin gurur kaynağı olmaya devam etmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi