Yaşam

TBMM tanıyan ilk Avrupa devleti hangisidir?

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı yıllarda, TBMM'nin uluslararası alanda tanınması önemli bir adımdı. "TBMM tanıyan ilk Avrupa devleti hangisi?" sorusu, o döneme dair önemli bir tarihsel detayı gizliyor. Bu yazıda, bu sorunun cevabını ararken zaman tünelinde kısa bir yolculuğa çıkacağız...

Abone Ol

Tarih boyunca birçok devrim niteliğinde karar alan ve demokrasiye geçiş sürecinde öncü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), şimdi de tarihi bir soruyla gündemde! Peki, TBMM'yi tanıyan ilk Avrupa devleti hangisi? Bu sorunun yanıtı, tarih sayfalarında kilit bir rol oynayan bir ülkeye ait. Merak edenler için tüm detayları derledik.

TBMM Hükümetini tanıyan ilk devlet hangisidir?

3 Aralık 1920 tarihinde imzalanan Gümrü Barış Antlaşması ile TBMM ilk kez bir devlet tarafından siyasi olarak tanınmıştır. Gümrü Barış Antlaşması ile TBMM'yi tanıyan ilk devlet ise Ermenistan olacaktır. 

TBMM Hükümetini tanıyan ilk İslam devleti hangisidir?

Tarihler 1 Mart 1921 yılını gösterdiğinde ise ilk kez bir İslam Devleti TBMM hükümetini tanımıştır. TBMM'yi tanıyan ilk İslam devleti ise Afganistan olmuştur. 

TBMM Hükümetini tanıyan ilk büyük Avrupa devleti hangisidir?

Afganistan'ın TBMM hükümetini tanımasından bir buçuk ay kadar sonra ise imzalanan Moskova Antlaşması ile TBMM ilk kez büyük bir Avrupa Devleti tarafından tanınmıştır. 16 Mart 1921 tarihinde imzalanan  Moskova Antlaşması ile SSCB , TBMM'yi tanıyan ilk büyük Avrupa Devleti olmuştur.

TBMM Hükümetini tanıyan ilk İtilaf devleti hangisidir?

20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması ile de TBMM ilk kez bir İtilaf devleti tarafından tanınmıştır. Ankara Antlaşması ile Fransa TBMM'yi tanıyan ilk itilaf devleti olarak tarihimizde yerini böylelikle almıştır.