Ekonomi

TCMB Kararı ve Uluslararası Finans Analizleri: Faiz İndirimi Beklentileri Değerlendirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı toplantısında politika faizini %50 seviyesinde sabit tuttu. Ancak uluslararası finans devleri Goldman Sachs, Barclays, Morgan Stanley ve JPMorgan, TCMB'nin faiz kararını değerlendirerek gelecekteki adımlar hakkında önemli tahminlerde bulundu. İşte detaylar...

Abone Ol

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı toplantısında politika faizini %50 seviyesinde sabit tuttu. Bu kararın ardından uluslararası finans kuruluşları Goldman Sachs, Barclays, Morgan Stanley ve JPMorgan, TCMB'nin politika faiz kararını ve gelecekteki faiz indirimi beklentilerini değerlendirdi.

Goldman Sachs analistleri, TCMB'nin faiz kararını beklenildiği gibi değiştirmeyerek yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya bağlı olarak enflasyon beklentilerinin hızla düşeceğini öngördüler. Analistler, yıl sonunda manşet enflasyonun %36'ya gerileyeceğini ve ilk faiz indiriminin üçüncü çeyreğin sonunda gerçekleşebileceğini belirttiler.

Barclays raporunda ise TCMB'nin bildirisindeki şahin tonlamaya vurgu yapılırken, erken faiz indirimi olasılığına işaret edildi. Faizlerin 2025'in ocak ayına kadar %50 seviyesinde kalmasının beklendiği ancak dezenflasyon sürecinin güçlenmesi durumunda 2024'ün son çeyreğinde erken bir indirim görülebileceği ifade edildi.

Morgan Stanley ise uzun süreli sıkı para politikası duruşunu destekleyen TCMB'nin, politika faizini yıl sonuna kadar sabit tutması ve faiz indirimlerine 2025'in ilk çeyreğinde başlamasını beklediklerini belirtti.

JPMorgan analistleri ise TCMB'nin faiz oranını %50'de sabit bırakırken enflasyonda yukarı yönlü riskler olması durumunda sıkılaşmaya hazır olduğunu vurguladılar. Analistler, 2024 sonunda politika faiz beklentilerini %45 olarak koruduklarını ve kasım-aralık aylarında faiz indirimi beklediklerini dile getirdiler.

Bu değerlendirmeler, TCMB'nin politika faizi üzerine uluslararası piyasalardaki beklentileri ve geleceğe yönelik ekonomik görünümü yansıtmaktadır.