Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 9-11 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun 3. toplantısı büyük yankı uyandırdı. Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu (TDK) iş birliğiyle düzenlenen toplantıda, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) oluşturduğu komisyon, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisini kabul etti.
TÜRK ALFABESİ DEĞİŞECEK Mİ?
Toplantı sonrası Türkiye'de alfabede bir değişiklik yapılacağına dair spekülasyonlar gündeme geldi. Ancak bu belirsizliğe son veren açıklama, TDK'dan Prof. Dr. Osman Mert'ten geldi. TRT Haber’e konuşan Prof. Dr. Mert, Türkiye ve Azerbaycan'da mevcut alfabenin değişmeyeceğini belirtti.
"Diğer lehçelerle ortak olan 29 harfi kullanmaya devam edeceğiz" diyşen Mert "Bu konuda bazı spekülasyonlar oldu. 34 harfli liste, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'ın alfabelerinde var olan harflerin toplamı, ancak bu bir alfabe değil, liste. Her lehçe sadece ihtiyacı olan harfleri kullanacak, ortak olan 29 harf aynı kalacak" ifadelerini kullandı.
"BU, BİR LEHÇENİN ALFABESİ DEĞİL ÇERÇEVE ALFABEDİR"
Harf sayısı arttıkça alfabenin ekonomik olma özelliğinin zayıflayacağını belirten Mert, şunları söyledi: "Tek hamlede yazılan harfler daha ekonomiktir, ancak fazla sayıda harf olursa alfabe karmaşık hâle gelir. Türkiye Türkçesinde olmayan, ama diğer lehçelerde var olan sesler için harfler listeye alınmak zorundaydı ve alındı, dolayısıyla bu herhangi bir lehçenin alfabesi değil, bütün lehçelerde kullanılan ve üzerinde uzlaşılan bir çerçeve alfabedir."