Kanıksamak nedir? sorusu, son dönemlerde internet kullanıcılarının dikkatini çeken bir konu haline geldi. Özellikle gençler arasında yaygın bir şekilde kullanılan bu terim, birçok kişi tarafından hala net bir şekilde anlaşılamamış durumda. Kanıksamak nedir? Kanıksamak kelimesi ile ilgili örnekler nelerdir? Kanıksamak kelimesinin anlamı, kullanım alanları ve örnekleri konusunda detaylı bir açıklama için okumaya devam edin.

Kanıksamak nedir?

Günümüzde, birçok kişi kanıksama nedir sorusunun cevabını araştırıyor. Kısa ve net bir açıklama ile kanıksama, sık tekrarlanan durumları alışma olarak ifade edilebilir. Özellikle bireylerin karşılaştıkları durumlara tepkisiz hale gelmesi olarak açıklanabilir. Başka bir deyişle, artık tepki göstermemek gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Kanıksama kelimesini, 'Duyarsızlaşma' kelimesiyle aynı anlamda ele almak mümkündür. Bu şekilde kanıksama kavramı daha iyi anlaşılabilir. Özellikle belirli olaylar ve durumlar söz konusu olduğunda, başlangıçta ciddi bir tepki verilebilir. Ancak tepkinin sonuç getirmediği durumlarda, duyarsızlaşma ve alışkanlık gelişir. İşte bu duruma alışmak ve duyarsız hale gelmek kanıksama olarak ifade edilir.

'Kanmak' kelimesinden türetilen kanıksama, alışmak ve kabullenmek anlamına gelir. Genellikle olumsuz durumlar ve olaylar için kullanılır. Bir kişinin istememesine rağmen sık sık tekrarlanan durumlara alışmak zorunda kalması, kanıksamak olarak adlandırılır.

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre, kanıksamak kelimesi rutin hale gelmiş, sık aralıklarla yinelenen şeylere alışmak anlamına gelir.
Örneğin, bir doktorun mesleği gereği çok fazla ölü görmesi, ölüme karşı duyarsızlaşmasına neden olabilir. Bu durumda, doktorun ölümü kanıksamış olması, yani duyarsız hale gelmesi söz konusudur.

Kanıksamak kelimesi ile ilgili örnekler nelerdir? 

Özellikle tepkisiz kalma, alışkanlık haline getirme ya da duyarsızlaşma gibi durumları anlatmak için oldukça etkin bir kelimedir. Bu kelimeyi illa cümle içerisinde kullanmak gerekmez. Önemli olan kanıksama kelimesinin taşıdığı anlamı etkin bir şekilde cümleye aktarmaktır. Böylece anlam en iyi şekilde karşı tarafa ulaşır.

Örnekler:

  • Halk benzin fiyatlarına zam gelmesine artık tepki göstermiyor.
  • Çocuk her gün dayak yediği için, dayaktan korkmuyor.
  • Öğrencilik yıllarımızda makarnayı kanıksamıştık.
  • Zayıf almayı kanıksamış, sınıfın en düşük notunu aldığı hâlde hâlâ gülüyor.
  • Her zamanki gibi yalan dolanla iş halletmeye çalışmasını kanıksamıştık.
  • İşten çıkarmalar karşısında duyarsızlaşmaya başladık.
  • Türkçenin itibarını zedeleyen bu hareketlere artık alıştık.
  • Kanıksadık insanlara her fırsatta çamur atmaya çalışmasına.
Kaynak: HABER MERKEZİ