Yaşam

Tek tırnaklı et nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde gıda güvenliği ihlallerine karşı yürüttüğü denetimlerde dikkat çeken bir liste yayımladı. "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" başlığı altında yer alan listede, birçok kasap ve restoran işletmesinde tek tırnaklı hayvan eti tespit edildi. Peki Tek tırnaklı et nedir? İşte tüm detaylar...

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde gıda güvenliğinin artırılması amacıyla taklit ve tağşiş yapan işletmeleri ifşa etmeye başladı. 02 Ekim 2024 tarihinde yapılan duyuruda, “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” listesi yayımlandı. Listede, özellikle "Et ve Et Ürünleri" kategorisinde birçok kasap ve restoran işletmesinde tek tırnaklı hayvan etinin tespit edilmesi dikkat çekti. Bu gelişme, tek tırnaklı etin ne olduğuna dair merakı artırdı.

Tek tırnaklı hayvanlar, sindirim sistemlerinin farklı yapısıyla bilinen ve geviş getirmeyen hayvanlar arasında yer alır. Bu hayvanlar yedikleri besinleri midede değil, bağırsaklarında sindirirler. İslam dinine göre tek tırnaklı hayvanların eti helal kabul edilmez.

Peki, tek tırnaklı et nedir? Tek tırnaklı hayvanlar, at, eşek, domuz ve zebra gibi hayvanları kapsar. Ayrıca bu hayvanların melezleri olan katır, bardo ve zebroit de bu gruba dahildir. Tırnak yapılarının tek parça olması, onları "tek tırnaklı" olarak tanımlar. Özellikle domuz eti, İslam'a göre helal olmadığı için et ürünlerinde kullanılmasının kabul edilmesi mümkün değildir.

Tek tırnaklı hayvanlar arasında şunlar yer alır:

  • At
  • Eşek
  • Katır
  • Domuz
  • Zebra

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasına göre, gıdada hile yapan firmaların isimleri kamuoyuyla paylaşılmaya devam edilecek.