Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB), 2024 yılının ilk yarısında 203 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek sektördeki etkisini sürdürdü. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve ETHİB Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi'nin verdiği bilgilere göre, Türkiye genelinde tekstil ve hammaddeleri ihracatı yüzde 3,8 azalarak 4,6 milyar dolar olurken, ETHİB’in ihracatında yüzde 10’luk bir düşüş yaşandı.

ETHİB’in en fazla ihracat yaptığı ürün grupları arasında pamuk elyafı başı çekerken, halı, suni-sentetik örme kumaşlar, yatak çarşafları ve pamuklu dokuma kumaşlar da önemli yer tuttu. İlk yarıda, en fazla ihracat yapılan ülke 21 milyon dolarla Çin oldu. Çin'i Ürdün, Pakistan, İtalya, Bangladeş, Vietnam, İran, Belçika, Tunus ve Portekiz izledi.

Tekstil Ihracati 2024 Yilinda Mevcudu Koruyacak 1-1

Ar-Ge ve inovasyon odaklı yatırımlar

Başkan Eskinazi, yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların fiyat rekabetini zorlaştırdığına dikkat çekti. 2025’in ilk yarısında fiyatların daha stabil hale gelmesini ve ihracatçıların daha öngörülebilir bir ortamda faaliyet göstermesini beklediklerini belirtti. Türkiye’nin döviz kuru avantajını yeniden kazanmasıyla birlikte 2025’in ortalarından itibaren daha olumlu gelişmeler yaşanabileceğini ifade etti.

Eskinazi, Türkiye’nin inovasyon altyapısını güçlendirdiğinde refah seviyesinin artacağını vurgulayarak, Ar-Ge ve inovasyon odaklı yatırımların önemine değindi. Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat çerçevesinde sektördeki sürdürülebilirlik çalışmalarına dikkat çeken Eskinazi, bu kapsamda Ortak Sürdürülebilirlik Komitesi’nin ve sertifikasyon çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Güç birliği

ETHİB, 2024-2028 yıllarını kapsayan Turquality projesi ile ABD’de tanıtım faaliyetleri gerçekleştirecek. Ayrıca, 15-19 Eylül 2024 tarihlerinde Hollanda’ya düzenlenecek sektörel ticaret heyeti ile döngüsel ekonomi alanındaki sürdürülebilirlik örneklerini tanıtacak. Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi’nin 82. Toplantısı ise 30 Eylül-3 Ekim tarihlerinde Özbekistan’da yapılacak.

Son olarak, "Halı İhracatını Geliştirme UR-GE Projesi" için Ticaret Bakanlığı’ndan onay aldıklarını belirten Eskinazi, Manisa Demirci’deki 19 firmanın uluslararası pazarda bilinirliğini artırmak için ETHİB çatısı altında güç birliği yaptığını açıkladı. Halı sektörünün ürün çeşitliliğini artırarak uluslararası pazar payını genişletmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Nazlı Şentürk