Güncel

Telegram kimin, hangi ülkeye ait? Telegram devlete bilgi veriyor mu?

Telegram; mobil ve masaüstü platformlar için güvenli bir anlık mesajlaşma hizmeti olarak tanımlanmaktadır. Peki, Telegram kimin, hangi ülkeye ait? Telegram devlete bilgi veriyor mu? Detaylar için haberimizi okumaya devam edin

Abone Ol

Telegram kimin, hangi ülkeye ait? Telegram devlete bilgi veriyor mu? soruları son dönemde en çok araştırılan başlıklar arasında yer aldı. Konuya yönelik araştırmalarımızı gerçekleştirdik. Detaylar haberimizde yer alıyor.

Telegram kimin?

Rus programcısı Pavel Durov tarafından 2013 yılında kurulmuş olan bu uygulama, kullanıcılarına metin mesajları, fotoğraflar, videolar, ses kayıtları ve dosya paylaşımı gibi çeşitli özellikler sunmaktadır. Ağustos 2013’te yayın hayatına başlayan Telegram, 2021 yılı itibarıyla 500 milyon aktif kullanıcıya ulaşmıştır.

Telegram hangi ülkeye ait?

Telegram, Rus programcı Pavel Durov tarafından kurulmuş olmasına rağmen, şirketin merkezi Seyşeller'de bulunmaktadır. Durov, 2014 yılında Rusya'dan ayrıldıktan sonra Telegram'ı uluslararası bir platform olarak geliştirmiştir. Şirket, kullanıcı verilerini koruma konusundaki politikaları nedeniyle çeşitli ülkelerde eleştirilen uygulamalarla karşılaşsa da, genel olarak veri gizliliğine odaklanmaktadır.

Telegram devlete bilgi veriyor mu?

Telegram, kullanıcılarına birçok özellik sunmaktadır:

  • Gizli sohbet imkânı: Kullanıcıların yazışmaları ve medya dosyaları sunucularda saklanmaz; Telegram, mesajların içeriğine erişemez.
  • Kendini imha eden mesajlar: Belirlenen süre sonunda otomatik olarak silinen mesajlar.
  • Otomatik silme: Mesaj silindiğinde, karşı taraftan da otomatik olarak silinmesi.
  • Ekran görüntüsü bildirimi: Ekran görüntüsü alındığında, ilgili kişiler uyarılır.
  • Kullanıcılar, telefon numarası ile kayıt olmasına rağmen, yalnızca kullanıcı adı ile de irtibat kurabilmektedir.

Telegram, hükûmetler dahil olmak üzere üçüncü şahıslarla veri paylaşmadığını iddia etmektedir. Şirket, gizli sohbetlerde uçtan uca şifreleme kullanmakta ve bu sayede verilerin ifşasının önüne geçmektedir. Dağıtılmış bir altyapı ile kullanıcı verilerini koruyan Telegram, bulut sohbet verilerini dünya çapında farklı veri merkezlerinde depolamakta ve şifre çözme anahtarlarını parçalara ayırarak ayrı yerlerde tutmaktadır.

Bu yapı, herhangi bir hükümetin veya benzer düşünen ülkeler bloğunun insanların mahremiyetine müdahale etmesini engellemeyi amaçlamaktadır. Şirket, bugüne kadar üçüncü taraflara 0 bayt kullanıcı verisi açıkladığını belirtmektedir. Yalnızca ciddi ve evrensel bir konu, farklı hukuk sistemlerinin incelemesini geçecek kadar önemli ise Telegram, veriyi bırakmak zorunda kalabilir.