Vatandaşlar için Temel E-Fatura, faturanın göndericiden doğrudan alıcıya iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu tür faturalar genellikle elektrik, su gibi hizmetlerin yanı sıra telekom ve altyapı gibi sözleşme veya taahhüde dayalı hizmetler için kullanılır. Peki, Temel fatura iptal edilebilir mi? Temel fatura nasıl iptal edilir? Konuya yönelik tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
Temel fatura iptal edilebilir mi?
Temel E-Fatura, faturanın göndericiden doğrudan alıcıya iletilmesini sağlayan bir türdür. Alıcılar, teknik bir sorun olmadıkça faturayı kabul etmek zorundadır ve Temel E-Faturaları reddetme hakkına sahip değillerdir. Ancak, faturada bir teknik sorun tespit edilirse, alıcının itirazıyla fatura iptal edilebilir. Dolayısıyla, fatura alıcıya iletilir iletilmez kabul edilmiş sayılır. Elektrik ve su gibi çeşitli hizmet faturaları genellikle Temel E-Fatura olarak düzenlenir. Ayrıca, sözleşme veya taahhüde dayalı telekom ve altyapı hizmetleri gibi farklı hizmet türleri de bu kapsama girer. Temel E-Fatura senaryosunda, faturayı gönderen taraf alıcının onayını beklemeden faturanın otomatik olarak kabul edilmesini sağlar.
Temel fatura nasıl iptal edilir?
Temel E-Fatura düzenleyenlerin tüm gerekli alanları doğru ve eksiksiz doldurmaları ve kaydetmeleri önemlidir. Bazı durumlarda, Türk Ticaret Kanunu'na göre Temel E-Faturalar itiraza açık olabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı, 2019'dan itibaren belirli durumlarda Temel E-Fatura iptal işlemlerini kolaylaştırmak için resmi internet sitesi üzerinden "E-Fatura İptal Portalı" yayınlamıştır. Ancak, E-İmza veya mali mühürle gönderilen Temel E-Faturaların iptali mümkün değildir. Temel E-Fatura, sadece gönderen kuruluş tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir, gönderen kişi tarafından iptal edilemez.