Güncel

Zafer Partisi'nden 'Bahçeli' tepkisi: Ters bayrak nedir, neden açılır?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan hakkında 'umut hakkı' açıklaması tartışmalara neden oldu. Kamuoyunda tepkilere neden olan açıklamanın ardından Zafer Partisi Ankara İl Başkanlığı sosyal medya hesabından 'ters Türk bayrağı' fotoğrafı paylaşıldı. Peki, Ters bayrak nedir, neden açılır? Detaylar için haberimizi okumaya devam edin

Abone Ol

28 Mayıs’ta gerçekleştirilen 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferiyle sona eren bu seçimler sonrasında pek çok olay yaşandı. Bu olaylardan biri de Zafer Partisi’nin destek verdiği Kemal Kılıçdaroğlu cephesinde meydana geldi. Ümit Özdağ’ın liderliğindeki partinin kullandığı 'ters bayrak' sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Bu görüntülerin ardından pek çok kişi ters bayrağın anlamını araştırmaya başladı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Terörist başının tecridi kaldırılacaksa gelsin TBMM’de DEM Partisi grup toplantısında konuşsun." açıklaması sonrasında ise Zafer Partisi Ankara İl Başkanlığı sosyal medya hesabından tekrar ters Türk bayrağı paylaştı. Peki, Ters bayrak nedir, neden açılır? Konuya yönelik detaylar için haberimizi okumaya devam edin.

Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin sonuçları açıklamadan önce Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın yaptığı açıklamalardan çok sahnedeki bir detay dikkat çekti: Kürsü arkasında görülen dev ekrandaki ters bayrak.

Ters bayrak, sosyal medyada özellikle Twitter ve Instagram’da bir akım başlattı. Birçok kullanıcı bu sembolün anlamını araştırmaya koyuldu. İlk bakışta yanlışlıkla asılmış gibi görülen bayrağın aslında oldukça derin bir anlamı var.

Ters bayrak nedir?

Ters bayrağın Türk geleneklerinde savaş ve protesto sembolü olduğu iddia ediliyor. İttihat ve Terakki döneminde kullanıldığı öne sürülen bu bayrağın üzerinde “Allah, Namus, Vatan ve İttihat” yazdığı belirtiliyor. Ancak bu iddialar karşısında farklı görüşler de mevcut. Araştırmacı yazar Cengiz Özakıncı, ters bayrağın Türk geleneğinde savaş anlamına geldiğini savunanlara sert tepki gösterdi ve bunun bir "psikolojik harekât" olduğunu belirtti.

Ters bayrak neden açılır?

Tüm bu tartışmaların ardından, Zafer Partisi'nin Denizli İl Başkanlığı binasına asılan ters bayrak, Türk geleneklerine dayandırılarak istiklal mücadelesinin bir sembolü olarak lanse edildi. Ancak bu bayrağın gerçek anlamı ve kullanım amacı, tarihçiler ve araştırmacılar arasında farklı yorumlara neden olmaya devam ediyor.

Son olarak ise, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Öcalan hakkında 'umut hakkı' açıklaması ise tepkileri beraberinde getirdi. Kamuoyunda tepkilere neden olan açıklamaların ardından Zafer Partisi Ankara İl Başkanlığı tarafından X üzerinden açıklama yapılmadan ters Türk bayrağı fotoğrafı paylaşıldı.

Ümit Özdağ ne dedi?

Ümit Özdağ: “Bahçeli, terörist başı Öcalan’ın TBMM’de DEM grubunda konuşmasını istedi. Allah böyle siyaseti kahretsin. Bir bebek katili terörist, İstiklal Harbi vermiş gazi TBMM’de DEM grubunda konuşacak. İnanır gibi değil.”

Ne olmuştu?

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan’ın tecridinin kaldırılması durumunda, TBMM’de DEM Partisi grup toplantısında konuşarak terörün sona erdiğini ve örgütün dağıtıldığını ilan etmesi gerektiğini ifade etti. Bahçeli, "Eğer terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen sona erdiğini ve örgütün feshedildiğini duyursun. Bu iradeyi gösterirse, umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemeler yapılabilir ve bundan yararlanmasının önü açılabilir. Ne Kandil ne Edirne, çözüm İmralı'dan DEM'e uzansın, bu ağır terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıksın. Hodri meydan, biz buna varız." şeklinde konuştu.

MHP liderinin bu açıklamaları siyaset arenasında büyük yankı uyandırırken, bazı çevrelerden sert eleştiriler geldi. DEM Partisi, Bahçeli'nin ifadelerini "tarihi bir açıklama" olarak değerlendirirken, diğer siyasi isimler farklı görüşlerini dile getirdiler.