Merak ettiğiniz bir konuyla ilgili net bir açıklama bulmak bazen zor olabilir, özellikle de dini terminolojiyle ilgiliyseniz. İşte bu yüzden bugün, namaz ibadetinde sıkça karşılaşılan ve belki de anlamını tam olarak bilmediğiniz Teşehhüd kavramını ele alıyoruz. Teşehhüd'ün ne anlama geldiğini ve nasıl gerçekleştirildiğini anlamak için okumaya devam edin. Size adım adım rehberlik edeceğiz ve bu önemli dini kavramı daha iyi anlamanıza yardımcı olacağız.

Teşehhüd nedir?

Teşehhüd, dinî terminolojide "şehâdet kelimesini söylemek, şehâdet talep etmek" anlamlarına gelen bir kavramdır. Namaz ibadetinde her oturuşta ettiğimiz "Ettahiyyâtü" duasını okumak veya bu duası kadar oturmak anlamına gelir.

İslam'ın ilk dönemlerinde Sahâbe ve tâbiîn tarafından "tahiyyetü’s-salât, hutbetü’s-salât" adlarıyla anılan bu dua, sonraki dönemlerde içerdiği şehâdet kelimesinden dolayı "teşehhüd" ismiyle anılmıştır.

Teşehhüd nasıl yapılır?

Tahiyyat, namazın ilk oturuşu (ka‘de-i ûlâ) ve son oturuşu (ka‘de-i ahîre) olarak adlandırılan bölümlerinde okunur. Son oturuşa ka‘de-i ahîre denir. Namazın son oturuşunda teşehhüdü yerine getirmek için oturmak farzdır ve teşehhüdün okunması vaciptir. Üç ve dört rekâtlı namazların ikinci rekâtında ise, teşehhüdü yerine getirmek için oturmak vaciptir.

Kaynak: Haber Merkezi