Dünya markalarına yedek parça üreten, yenilenebilir enerji yatırımlarında Türkiye’nin lideri olan liman kenti İzmir, şimdi de Tesla’yı gözüne kestirdi. Bergama’da önümüzdeki aylarda üretime başlayacak olan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin (BASBAŞ) yenilenebilir enerji alanında yatırımlara ağırlık verirken Torbalı OSB de, dünya markalarına otomotiv yedek parçası üretiyor. Halen yapımı süren ve açıldığında dünyanın en büyük limanlarından biri olacak Çandarlı Limanı’nın da yine bu bölgede bulunması İzmir’e lojistik avantaj sağlıyor. Kentte başta Yüksek Teknoloji Enstitüsü olmak üzere teknoparklar, AR-GE ve İnovasyon Merkezleri ise uluslararası firmalara nitelikli teknik personel yetiştiriyor.  

RAPOR HAZIRLANIYOR

Kentin sahip olduğu avantajların yatırımcıya cazip geldiğini belirten Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, “Özellikle Torbalı, otomobil yedek parçası konusunda alanında dünyanın en bilinen, en kaliteli ve en lüks araçlarına parça üretiyor. Bunun yanı sıra yerli ve yabancı birçok otomotiv markası da Torbalı’da üretilen yedek parçaları yaptıkları araçlarda kullanıyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Elon Musk ile yaptığı görüşmede Tesla marka arabanın Türkiye’de üretilmesi önerisinde bulunduğunu hatırlatan Olgun, “Biz de Torbalı olarak hemen harekete geçtik. İzmir’i ve Torbalı’yı tüm avantajlarıyla ele aldığımız bir sunum dosyasını hızlıca tamamlayıp Elon Musk’a göndereceğiz. Tesla için Torbalı’da istedikleri büyüklükte arazi tahsis edebiliriz. Ayrıca ilçemizdeki dünya markası otomobil firmalarının yöneticilerine de Tesla yatırımının Torbalı’ya gelmesi için kulis yapması ve buradaki olanakları Elon Musk ile ekibine anlatması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

Kenan Altınuşak

“TÜRKİYE’DE İLK”

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Kenan Altınuşak, içinde bulunduğu otomotiv ve ulaşım araçları parçaları imalatı ve satışı meslek komitesinin önemli başarılara imza attığını söyledi. İZTO ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası (İESOB) ile elektrikli araçlara yönelik olarak 3’üncü Sanayi Sitesi’nde bir AR-GE merkezi açılacağını kaydeden Altınuşak, “Türkiye’de ilk olacak bu merkezde elektrikli arabaların tamir ve bakımına yönelik eğitimler düzenlenecek. Halen sanayide konvansiyonel araçlarla çalışan ustalarımızı, kalfalarımızı bu eğitim merkezinde eğitime alıp elektrikli arabaları nasıl tamir edeceklerini, bakımlarını nasıl yapacaklarını öğreteceğiz. Bunu da göz önüne aldığımızda İzmir, sahip olduğu avantajlara bunu da ekleyebilir. Umarız Tesla gibi bir dünya devi İzmir’in bu konudaki hassasiyetini görür ve yatırım kararını alır” ifadelerini kullandı.

“İZMİR, BİÇİLMİŞ KAFTAN”

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mehmet Torun, sektördeki değişim ve dönüşüme Egeli otomotivcilerin hızlı adapte olduğunu belirtti. Torun, “İzmir başta olmak üzere bölgemizde ciddi bir otomotiv yatırımı var. Bu yatırımlar bir dönüşümün eşiğinde. Bu dönüşümün mimarı olacak elektrikli araçların yolunu da Yeşil Mutabakat çiziyor” dedi. Elektrikli araca talebin Tesla’yı zirveye taşıdığını da sözlerine ekleyen Torun şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl ülke genelinde 8 bin 210 adet elektrikli araç satılırken 2023 Eylül ayı sonu itibariyle yaklaşık 40 bini buldu. Bunun 10 bin 200’ünü ise Tesla oluşturdu. Bu denli popüler olan bir markayı mutlaka İzmir’e getirmeliyiz. Tesla, üretim konusunda İzmir için biçilmiş kaftan. Kemalpaşa Lojistik Merkezi ile deniz, demir ve karayoluyla büyük pazarlara kolay ulaşımımız var. Teknolojiye aşina eğitimli personel de var. Kentimizdeki otomotiv sektöründeki çok sayıda firma elektrikli araç üretiminde paydaş olabilecek kabiliyete sahip. Tüm bu yönleriyle teknoloji yatırımcısı Elon Musk’u sektörüm adına İzmir’e yatırım yapmaya çağırıyorum.”

İHRACATTA DA LİDER

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan ve 87. Fasıl (Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler; motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı altında yer alan, Özel Ticaret Sistemi ihracat ve İthalat rakamları incelendiğinde; İzmir  2022’de 822,3 milyon dolar ihracat ve 241,8 milyon dolar ithalat ile 1 milyar doları aşkın ticaret rakamına ulaştı. 2023’ün ilk 6 ayında ise İzmir’de 452 milyon dolarlık ihracata karşın 166 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Ege Bölgesi illerinin ticaret rakamları kıyaslandığında ise İzmir, 647 milyon dolarlık ticaretiyle Ege’deki diğer 7 ilin toplamından daha fazla bir paya sahip olduğu görülmekte.

TAMİRİ YAZILIMCI YAPACAK

Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla oto yedek parça sektörü de ölecek. Bir arabanın civata ve somunlarıyla birlikte 35 bini bulan parça sayısına karşın elektrikli otomobillerde bu 4 bin civarında. Tekerlekli cep telefonu denilebilecek elektrikli araçlarda önümüzdeki yıllarda yedek parça internetten indirilip 3 boyutlu yazıcılarda yazılabilecek. Yani otomobil tamirinde ustaların yerini yazılımcılar alacak. Bu anlamda da nitelikli yazılım firmaları ve yazılım mühendislerine sahip İzmir bir adım daha öne çıkıyor    

Kaynak: Murat Ervin