Yaşam

Teyemmüm nasıl alınır? Teyemmüm abdesti nasıl alınır sırasıyla? Evde duvara teyemmüm nasıl alınır?

Abone Ol

Su bulunmadığı veya kullanılamayacak bir durumda teyemmüm abdesti almanın pratik bir yolu evde duvara teyemmüm yöntemidir. Bu yöntem, özellikle seyahatlerde veya suyun sınırlı olduğu koşullarda kullanışlıdır. Duvara teyemmüm almak için öncelikle niyetlenmek önemlidir. Daha sonra temiz bir duvar veya yüzey bulunur ve eller bu yüzeye sürülerek teyemmüm işlemi gerçekleştirilir. Bu yazı, evde duvara teyemmüm nasıl alınır, nelere dikkat edilir, hangi adımları takip etmek gerekir gibi soruların detaylı cevaplarını sunarak kullanıcılara rehberlik eder. Duvara teyemmüm yöntemiyle ibadetlerinizi kesintisiz bir şekilde yerine getirebilirsiniz.

Teyemmüm nasıl alınır?

Teyemmüm, suyun bulunmaması veya kullanılamayacak bir durumda hükmî kirliliği gidermek için temiz toprak veya ona benzer bir maddeyle yapılan bir islami temizlik yöntemidir. Kur'ân-ı Kerîm'de, "Eğer hasta iseniz, yolculukta bulunuyorsanız, tuvaletten gelmiş iseniz veya kadınlara yaklaşmışsanız da su bulamamışsanız temiz bir toprağa yönelip, onunla yüzlerinizi ve ellerinizi mesh edin (teyemmüm edin)" şeklinde açıklanmaktadır (en-Nisâ, 4/43; el-Mâide, 5/6).

Teyemmüm işlemine başlamadan önce, kişi niyet eder ve hangi ibadet için teyemmüm yapacağını belirler (abdest veya gusül). Ardından, parmakları açarak ellerini temiz bir toprağa vurur, ileri-geri hareket ettirir ve kaldırır. Ellerini hafifçe birbirine vurarak silkeler. Bu sürecin ardından ellerinin içiyle yüzünü bir kere mesh eder. İkinci defa ellerini aynı şekilde toprağa vurur ve sol eliyle sağ kolunu mesh eder; daha sonra sağ eliyle sol kolunu aynı şekilde mesh eder.

Teyemmüm, abdesti bozan durumlar gerçekleştiğinde veya abdest veya gusle yetecek suyun bulunması durumunda geçersiz olur. Aynı zamanda, hastalığın iyileşmesi, su kullanma imkânının elde edilmesi gibi mazeretlerin ortadan kalkması da teyemmümü bozar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/22). Bu şekilde, teyemmüm, suyun bulunmadığı veya kullanılamadığı durumlarda ibadetlerin devamını sağlamak için bir çözüm sunar.