Temmuz 2023 itibarıyla aylık bazda ise ihracat yüzde 36,43 artarak 2,29 milyar dolara yükselirken, ithalat yüzde 6,97 azalarak 1,67 milyar dolara geriledi. Bu dönemde dikkat çeken önemli gelişmelerden biri, sığır ithalatındaki büyük artış oldu. Temmuz ayında sığır ithalatı yüzde 644 oranında artış gösterdi. Bu yılın ilk 7 ayında toplam 468,1 milyon dolarlık sığır ithalatı yapılırken, sadece Temmuz ayındaki sığır ithalatının tutarı 106,7 milyon dolar oldu.
Bu yıl yüzde 78,52 oranında geriledi
Dış Ticaret Dengesi açısından ise, bu yılın ilk 7 ayında tarım, gıda ve içecek sektöründe olumlu bir gelişme yaşandı. Mayıs ve Haziran aylarında açık veren Dış Ticaret Dengesi, Temmuz ayında 390 milyon dolar fazla verdi. Ancak, geçen yılın Temmuz ayında 1,81 milyar dolar olan dış ticaret fazlası bu yıl aynı ayda yüzde 78,52 oranında geriledi.
Yılın ilk 7 ayında birim ihracat değeri yüzde 4,17 artarak ton başına 1.235 dolara yükselirken, ithalat birim değeri yüzde 13,1 düşüşle ton başına 603 dolara geriledi.
Sektörde öne çıkan ürünler arasında, 2023 yılının ilk 7 ayında en fazla ihracatı değer olarak un, rafine ayçiçeği yağı ve fındık içi yaparken, ithalatta buğday, soya fasulyesi ve ham ayçiçeği yağı öne çıktı.
En fazla ihracat yapan sektörler hangisi oldu?
Temmuz ayında buğday ithalatında dikkat çeken artış yaşandı ve buğday ithalatı yüzde 44,2 oranında arttı. Buğday ithalatında Rusya ve Ukrayna önemli tedarikçi ülkeler olarak sıralandı.
En fazla ihracat yapan sektörler arasında şeker ve şekerli mamuller, bitkisel yağ, yaş meyve, makarna ve sert kabuklu meyveler bulunurken, en fazla ithalat yapan sektörler arasında hayvan yemi, un, bitkisel yağ, bakliyat ve kakao ve çikolata yer aldı.
Sektör bazında ihracatı en fazla artan sektörler arasında makarna, bitkisel yağ, şeker ve şekerli mamuller, sebze ve tohumculuk bulunurken, beyaz et, süt ve süt ürünleri, hayvan yemi, salça ve konserve ile canlı hayvan ticareti gibi sektörlerde ihracat düşüş gösterdi.
İthalat tarafında ise un, canlı hayvan ticareti, pirinç değirmenciliği, bakliyat ve bitkisel yağ gibi sektörlerde artış yaşandı. Kuru meyve/sebze, yumurtacılık ve hayvan yemi ise ithalatta düşüş gösteren sektörler olarak sıralandı.
En fazla ihracat yapan ülkeler hangileri oldu?
Ülke bazında en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Irak, Almanya, Rusya, ABD ve İtalya yer alırken, ithalat tarafında Rusya, Ukrayna, Brezilya, ABD ve Malezya öne çıktı. Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında Rusya ve Ukrayna önemli bir yer tuttu.
En güncel ekonomi haberleri için tıklayınız