Çin’in teknoloji devlerinden ByteDance’in kurucusu ve TikTok'un sahibi Zhang Yiming, kişisel servetini 49,3 milyar dolara çıkararak ülkenin en zengin insanı oldu. Hurun Çin Zenginler Listesi'nin yıllık raporuna göre, 41 yaşındaki Zhang, 2021’de ByteDance CEO’luğundan ayrılmasına rağmen bu yıl listeye lider olarak yerleşti. Bu başarı, 26 yıldır yayınlanan listede en zengin unvanına sahip olan 18. kişi olarak Zhang’ı öne çıkarıyor.

Sosyal Medyada Büyük Çalkantı

Son dönemde TikTok'ta yaşanan küresel işten çıkarma dalgası ve Çin'in teknoloji devlerinin çeşitli erişim sorunlarıyla gündeme gelmesi dikkat çekerken, Zhang Yiming'in başarısı ByteDance’in gelirlerindeki artışla ilişkilendiriliyor. Şirketin geçen yıl küresel gelirleri %30 artarak 110 milyar dolara ulaştı. Bu artış, Zhang’ın kişisel servetindeki yükselişe önemli katkı sağladı. ByteDance’in ABD’deki varlıklarına yönelik hukuki meseleler ise süreci gölgelemiş durumda.

Zhong Shanshan Geride Kaldı

Zhang, içecek devi Nongfu Spring’in sahibi olan ve bu yıl %24 servet kaybederek 47,9 milyar dolara düşen Zhong Shanshan'ı geçerek Çin’in en zengin kişisi unvanını aldı. Listede üçüncü sırada Tencent kurucusu Pony Ma bulunurken, geçen yıl üçüncü sırada olan PDD Holdings’in kurucusu Colin Huang, bu yıl dördüncü sıraya geriledi. Huang’ın indirim odaklı e-ticaret platformları Pinduoduo ve Temu, sağlıklı bir gelir büyümesi göstermeye devam ediyor.

Çin Ekonomisi Dalgalı Bir Yıl Geçiriyor

Hurun Raporu Başkanı Rupert Hoogewerf’e göre, Çin ekonomisi ve borsası zorlu bir yıl geçirdi. 2021’de 895 olan milyarder sayısı, bu yıl 753’e düşerken, özellikle emlak sektöründe büyük kayıplar yaşandı. Elektronik tüketim ürünlerinde ise yükseliş kaydedildi. Xiaomi'nin kurucusu Lei Jun, servetine 5 milyar dolar ekleyerek bu alandaki başarısını gösterdi.

Güneş Panelleri ve Elektrikli Araç Sektöründe Düşüş

Güneş paneli, lityum pil ve elektrikli araç üreticileri için yıl, yoğun rekabet ve fazla üretimle geçti. Güneş paneli üreticilerinin serveti 2021'den bu yana %80 oranında azalırken, lityum pil ve elektrikli araç sektörlerindeki düşüşler de dikkat çekici. Hoogewerf, bu durumun Çin ekonomisinin bazı alanlarda karşılaştığı zorlukların bir yansıması olduğunu belirtti.

Kaynak: TGRT