Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), kripto varlık yatırımcılarına yönelik bir rehber hazırlama sürecine girdi. TSPB Genel Sekreter Yardımcısı Elif Gönençer, bu rehberin yatırımcılara kripto varlıkların potansiyel riskleri ve düzenlemeler hakkında bilgi sunacağını açıkladı. Gönençer, "Yol gösterici mahiyette bir rehbere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz" dedi.

İkincil Düzenlemeler Hakkında Bilgilendirme

Gönençer, kripto varlıklarla ilgili yasa çerçevesinde çıkarılacak ikincil düzenlemelerin, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren altı ay içinde devreye alınacağını belirtti. Bu düzenlemelerle, yerli ve yabancı yatırımcılar için daha güvenli ve şeffaf bir yatırım ortamının sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı. Kripto yasasının Türkiye’nin uluslararası kripto piyasalarındaki konumunu belirlemesi açısından önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) ikincil düzenlemeler üzerinde çalıştığını hatırlatan Gönençer, "Sadece kanunun çıkmış olması yeterli değil. Burada sürece ilişkin asıl resmi ortaya koyacak olan ikincil düzenlemeler. Kanun genel bir çerçeve çiziyor, ama düzenlemeler işleyişi belirleyecek" şeklinde konuştu. İkincil düzenlemelerin 2025 yılının Ocak ayında tamamlanması bekleniyor.

Çalışma Komitesi Kuruldu

TSPB olarak kripto varlık hizmet sağlayıcılarından oluşan bir çalışma grubu kurulduğunu belirten Gönençer, bu komite aracılığıyla düzenli toplantılar yaptıklarını ifade etti. SPK'nın talimatıyla oluşturulan komitede, TÜBİTAK, Mali Suçları Araştırma Kurulu, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının temsilcileri bir araya geliyor. Gönençer, "Görevimiz, ekosistemi bir arada tutarak bilgi, görüş ve değerlendirmeleri taraflara aktarmaktır" dedi.

Genç Yatırımcılar ve Dinamik Pazar

Türkiye’nin kripto varlık işlemlerinde aktif bir pazar olduğunu ve genç nüfusun bu alana yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden Gönençer, "Genç yatırımcılar hızlı bir şekilde yaptıkları işlemlerden kar elde etmeye çalışıyorlar, fakat burası riski fazla olan ve spekülatif bir alan" ifadelerini kullandı.

Kripto alım-satım platformlarında yapılan işlemlerin 7/24 ve hızlı olması nedeniyle gençlerin bu alana yöneldiğini anlatan Gönençer, "SPK, ilke kararlarını duyurmaya başladı. İkincil düzenlemeler sonrasında yatırımcıyı koruyan pek çok maddenin hayata geçirilmesiyle birlikte bu ekosisteme daha fazla kişinin ilgi göstereceğini düşünüyorum" diye ekledi.

Eğitim ve Araştırma Faaliyetleri

TSPB olarak hem piyasa profesyonellerinin hem de yatırımcıların eğitimine odaklandıklarını vurgulayan Gönençer, yakın zamanda teknoloji ve fikri mülkiyet hukuku sertifika programı düzenlediklerini ve blok zinciri hukuku gibi konularda eğitim verdiklerini hatırlattı. Ayrıca, "Dijital Finans, Teknoloji ve Hukuk Sertifika Programını" başlatacaklarını bildirdi.

Gönençer, düzenlenen konferans ve webinarlarla kripto varlık alanında bilgilendirme yapmayı hedeflediklerini belirtti. "TSPB bünyesinde finansal teknolojiler ve dijital dönüşüm birimi oluşturuldu. Kripto varlık dünyasına ilişkin yatırımcı, piyasa ve düzenleyici otoriteler için araştırma raporları üreteceğiz" dedi.

TSPB, kripto varlıklar alanında yatırımcıları bilgilendirmek ve düzenleyici çerçeveyi güçlendirmek amacıyla bu tür çalışmaları sürdürmeyi planlıyor. Bu bağlamda, hazırlanan rehberin, ikincil düzenlemeleri takiben hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA