İzmir

Tugay: Stratejik planlara ihtiyacımız var

İzmir, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin 42. Olağan Meclis Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Toplantıya Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ile birlikte birçok üye belediye başkanı katıldı

Abone Ol

Balçova Kaya Termal Otel’de gerçekleşen toplantının açılışında, Başkan Cemil Tugay, sağlık ve çevre konularının önemine dikkat çekti. Cumhuriyet’in 101. yıl dönümünü kutlayacaklarını belirten Tugay, “Bu ülke, her şeyiyle bizlere emanet. En değerlisi de bu ülkenin insanlarının sağlığıdır. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği olarak çok önemli görevlerimiz var. Hep birlikte çalışarak ülkemizi daha ileriye taşımalıyız” dedi.

İklim Değişikliği ve Sağlık Sorunları Gündemdeydi

Başkan Tugay, konuşmasında dünya genelindeki iklim değişikliği verilerine de dikkat çekti. 2024 yılındaki verileri değerlendirerek, “1980’den sonra küresel sıcaklıkların hızla arttığını görüyoruz. Eğer bu hızla devam edersek, yüzyılın sonunda dünya sıcaklığı 4.9 derece artacak ve bu bir felaket anlamına gelir. Bu sıcaklık artışı, yağışsızlık ve sel felaketleri gibi olumsuz etkiler yaratabilir” dedi. Tugay, nüfusun %92’sinden fazlasının kirli hava soluduğunu vurgulayarak, hava kirliliğinin sağlığa olan etkilerine dikkat çekti.

Gıda Güvenliği ve Stratejik Planlar

Toplantıda, iklim değişikliği ve hava kirliliği kadar önemli bir diğer konu da gıda güvenliği oldu. Başkan Tugay, Türkiye ve dünyada yaşlı nüfusun arttığını ve iklim değişikliğinin gıda üretimi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. “Yaşadığımız kentlerde gıda üretimi ve tüketimi konusunda stratejik planlara ihtiyacımız var. Sağlık, bireysel bir mesele değil; toplumun sunduğu yaşam koşullarının bir sonucudur” ifadelerini kullandı. Tugay, kentlerin daha sağlıklı bir yaşam sunması gerektiğine vurgu yaparak, bu konuda yerel yönetimlerin sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Yeni Üyeler ve Genişleyen Birlik

Toplantı sırasında Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne yeni üyelik başvuruları da değerlendirildi. İstanbul Ataşehir’den Bayraklı’ya, Giresun’dan Seferihisar’a kadar 20 yeni belediyenin başvurusu oy birliğiyle kabul edildi. Bu kabul ile birlikte, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin üye belediye sayısı 151’e ulaştı. Ayrıca, toplantıda birliğin yeni logosu da düzenlenen yarışma sonucunda belirlendi. Bir sonraki toplantının ise İstanbul Bahçelievler Belediyesi ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı.

Dünya Sağlık Örgütü’nden Destek Mesajı

Toplantıda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Sağlıklı Şehirler Ağı Yöneticisi Kira Fortune, video mesajıyla katılımcılara hitap etti. Başkan Tugay’ın çabalarını takdir eden Fortune, “Sağlıklı ve sürdürülebilir şehirler yaratma konusundaki kararlılığınız etkileyici. Bu yaklaşım, tüm şehirler için ilham verici” ifadelerini kullandı.

Eylem Planları ve Yeni Hedefler

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin geleceğe yönelik hedefleri arasında danışma kurulu üyelerinin sayısının artırılması ve farklı şehirlerde tematik toplantılar düzenlenmesi bulunuyor. Eğitim programları ve yerinde gözlem fırsatları sunarak, iyi uygulamaların ödüllendirilmesi planlanıyor. Başkan Tugay, katılımcıların koltuklarına bırakılan kartlardaki kare kodlar aracılığıyla dünya çapındaki iyi uygulama örneklerine ulaşılabileceğini belirtti ve bu bilgilerin yakında basılı materyaller olarak belediyelere dağıtılacağını duyurdu.