Yaşam

Tumbi: Çanakkale mutfağının görkemli lezzeti

Çanakkale'nin sahil kasabalarında sıklıkla bulunan Tumbi, hem geleneksel hem de modern mutfaklarda yerini almış ve lezzet arayışında olanlar için vazgeçilmez bir seçenek haline gelmiştir. Bu özel yemek Çanakkale'nin zengin mutfağının bir yansımasıdır. İşte Çanakkale mutfağını Tumbi tarifi...

Abone Ol

Tumbi Malzemeleri Neler?

½ su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı göce (buğday)
1 adet orta boy soğan
2 adet patlıcan
2 adet domates
½ bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
2 su bardağı su

Tumbi Nasıl Yapılır?

Yağlanmış tavanın içine soğan konularak, pembeleşinceye kadar kızartılır. Pembeleşmiş soğana göce eklenir. Daha sonra bu karışıma küp şeklinde kesilmiş domatesler ilave edilir.

Hemen sonrasında kesilmiş olan patlıcanlar tavaya konulur ve bu karışım kavruluncaya kadar ocağın üzerinde bekletilir. Bu arada tuz, pul biber ve kara biber ilave edilir. Kavurma işleminin bitiminde 2 bardak su ilave edilir ve tavanın ağzı bir kapak yardımıyla kapatılır. Bu karışımın soğumasına izin verilmeden bir tepsi yağlanır ve malzemeler oval olacak şekilde (avuç içi büyüklüğünde) tepsiye yerleştirilir. Bu şekilde hazırlanan tumbilerin üzerine başka bir kapta çırpılarak hazırlanmış zeytinyağı salça karışımı sürülür ve 100 derecedeki fırına sürülerek pişirilir.