İzmir'de Türk bilim insanları, şeker ölçümünü daha pratik hale getiren bir tıbbi cihaz geliştirdi. İzmir'deki beş üniversitenin akademisyenleri tarafından yürütülen projeyle, parmaktan alınan kanla şeker ölçümü yapabilen cihazın prototipi üretildi. Bu cihaz, ölçüm sonuçlarını anlık olarak cep telefonu uygulaması üzerinden doktor ya da hastaneye gönderiyor. Prototipi tamamlanan cihazın patent başvurusu da yapıldı. Ayrıca, TEKNOFEST 2024 Akdeniz'de "İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlk Yardım" kategorisinde ikinci olurken, "En İyi Sunum" ödülünü de kazandı.

Proje İle Anlık Takip ve Kolay Erişim Sağlanacak

Şeker hastalığı takibinde önemli olan kan şekeri ölçümünü, doğru ve pratik bir şekilde hasta ve doktora ulaştırmayı amaçlayan projede, araştırmacılar, parmaktan alınan kandan şeker ölçümü yapabilen bir "glukometre probu" geliştirdi. Bu cihaz, cep telefonu şarj girişine takılarak ölçüm verilerini uygulama aracılığıyla hastane ya da doktora anlık olarak iletebiliyor.

DEÜ Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Büyükkaya Besen, cihazın tasarım amacını ve hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedeflediklerini ifade etti: "Şeker hastalarının taşınabilir şeker ölçüm cihazları taşıma zorluklarını göz önünde bulundurduk. Bu teknoloji sayesinde cep telefonu veya akıllı saatle kan şekeri ölçümünü yapabilen cihaz geliştirdik. Hedefimiz, tüm diyabetli bireyler ve kan şekeri ölçümü gerektiren kişiler için bu cihazı ulaşılabilir hale getirmek."

Hastalar ve Sağlık Profesyonelleri İçin Yenilikçi Çözüm

Proje ekibinde yer alan DEÜ Hemşirelik Fakültesi Araştırma Görevlisi Merve Dervişoğlu, cihazın sağlık profesyonellerine anlık veri takibi yapma imkânı sunduğuna dikkat çekerek, "Ölçüm sonuçlarında hipoglisemi ya da hiperglisemi tespiti yapılabilmesi, hastalara hızlı danışmanlık verilmesine olanak tanıyacak" şeklinde konuştu.

İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Diyabet Eğitim Hemşiresi Merve Günbaş da, cihazın çalışma prensibini anlatarak, "Cihaz cep telefonuna bağlandığında, şeker ölçüm çubuğu yerleştirildiğinde değerler anında uygulama ekranına düşüyor. Ölçüm sonrası uygulama, hangi saatte ölçüm yapıldığını belirleyerek hastanın takip edilmesine olanak sağlıyor" dedi.

Bu cihazı geliştiren ekip, Doç. Dr. Dilek Büyükkaya Besen, Merve Dervişoğlu ve Merve Günbaş'ın yanı sıra Bakırçay Üniversitesi'nden Prof. Dr. Orhan Er ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Yalın Kılıç'tan oluşuyor.

Kaynak: AA