Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin ile akademik ve kültürel alanlarda işbirliği ve diyalog mekanizmaları geliştirerek halklar arasında etkileşimlerin ve karşılıklı anlayışın artmasına katkı sağlama çağrısında bulundu. Büyükelçi Musa, Pekin Edebiyat ve Sanat Çevreleri Federasyonu ile Pekin Lao Şı Edebiyat Akademisi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Edebiyat Akademisi Dekanlar Forumu'nda konuştu.

Türk Edebiyatı Çin'e Ulaşıyor! Kırmızı Kedi Yayınevi Pekin Edebiyat Ile Anlaşma Imzaladı (1)

Musa, Türkiye ile Çin'in uzun tarihsel etkileşimlerine vurgu yaparak, iki kültürün ticaret, felsefe, sanat ve edebiyat aracılığıyla derinleştiğini belirtti. "Türk ve Çin uygarlıklarını yeni nesillere öğretmek sorumluluğumuzdur" diyen Musa, iki ülkenin zengin edebiyat birikiminin kültürel alışverişlere ve karşılıklı anlayışın gelişimine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Türkiye ve Çin'in Ortak Üniversiteler Kurarak Akademik İşbirliğini Artırmaları Gerektiğini Vurguladı

Musa, iki ülkenin küresel ve bölgesel ağırlığı açısından düşünce kuruluşları, araştırma merkezleri ve üniversiteler arasında akademik diyaloğun geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. "Türkiye ve Çin, birlikte üniversiteler kurmalı ve ortak akademik çalışmalar için fonlar oluşturmalı" ifadesini kullandı. Ayrıca Türkiye'de sinoloji alanında çalışan araştırmacıların katılımıyla ortak seminerler düzenlenebileceğini ve her iki dilde ortak dergiler yayımlanabileceğini önerdi.

Kitaplar Ülkeler Arasında En Kalıcı İletişim Köprüsüdür

Forumda yer alan diğer konuşmacılar da edebiyatın, halklar arasındaki etkileşim açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladılar. Türk ve Çinli yazarların katkılarıyla ortak dergiler yayımlama ve eserlerin çevirisini artırma konusundaki çabalarını dile getirdiler. Yayıncı Haluk Hepkon, Türk edebiyatını Çin okuruna tanıtma çabalarını sürdüreceklerini ve bu kapsamda Pekin Uluslararası Kitap Fuarı'nda önemli adımlar atacaklarını belirtti.

Gelecekteki İşbirliği Ümitleri

Son olarak, katılımcılar Türkiye ile Çin arasında edebiyat, kültür ve sanat alanlarında daha derin işbirliği umutlarını dile getirerek, bu alanlardaki etkileşimin halklar arasında daha fazla anlayış ve uyum sağlayabileceğini vurguladılar.

Kaynak: AA