Kosova’da sağlık hizmetine ulaşmakta zorluk çeken 22 hasta, Türk hekimlerin gönüllü çalışması sayesinde sağlığına kavuştu. Adana merkezli İnterplast Türkiye Derneği’nin öncülüğünde, 12 Türk hekimden oluşan ekip, 20-28 Temmuz tarihleri arasında Kosova’nın başkenti Priştine’de düzenlenen cerrahi yardım aktivitesi kapsamında 53 ameliyat gerçekleştirdi. Ameliyat edilen hastalar, deri ve kemik kanseri, doğuştan dudak ve damak yarığı ve dev yumuşak doku tümörü gibi hastalıklarla yıllardır mücadele ediyordu.

Hekimler Kosova’ya Koştu

İnterplast Türkiye Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Metin Yavuz’un liderlik ettiği gönüllü ekip, İstanbul, Adana, Konya ve Aksaray’dan gelen plastik cerrahi ve anestezi uzmanlarından oluştu. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle Priştine’ye ulaşan ekip, Kosova Sağlık Bakanlığı'nın davetiyle hastalara sağlık hizmeti sundu. Ekipte yer alan 3 profesör, 1 doçent, 1 doktor öğretim üyesi ve 3 doktor araştırma görevlisi, yerel sağlık personeliyle birlikte çalıştı. Ayrıca Kosova’dan 4 plastik cerrahi uzmanı ve bir maksillofasiyal cerrahi uzmanı da aktiviteye katıldı.

Etkinlik boyunca, Priştine Üniversitesi Hastanesi’ndeki sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler de düzenlendi. Prof. Dr. Şule Akın tarafından verilen “Dudak-Damak Yarıklı Hastalarda Anestezi Prensipleri” konulu konferans, yerel hekimlerin bilgi ve becerilerini artırmayı hedefledi.

Başarıyla Gerçekleştirilen Ameliyatlar

Tedavi edilmeyi bekleyen 22 hasta, 9 gün boyunca 49’u genel anestezi, 4’ü lokal anestezi altında toplamda 53 ameliyat geçirdi. Kosovalı hekimlerin de katılım sağladığı bu operasyonlar, yıllardır çözüm bulunamayan sağlık sorunlarına çare oldu.

Kosova’da Bir İlk: Çene Rekonstrüksiyonu

Prof. Dr. Osman Metin Yavuz, operasyonlar hakkında detaylı bilgi verirken, bu coğrafyada ilk kez yapılan bir ameliyatın da gerçekleştirildiğini belirtti. Yavuz, “Çene kemiğini eriten ağız tabanı kanseri olan bir hastayı ameliyat ettik. Tümör çıkarıldıktan sonra, hastanın bacağından damarları ile birlikte alınan kemik ve deri dokusunu mikrocerrahi tekniklerle çene bölgesine taşıdık. Damarları mikroskop altında birleştirerek serbest flep cerrahisi uyguladık. Bu işlem 15 saat sürdü. Kosovalı cerrahlar, böyle bir ameliyatın bölgede ilk kez yapıldığını söyledi” dedi.

Ameliyatlar sonrasında hastaların düzenli olarak Kosovalı cerrahlar tarafından takip edildiğini ve herhangi bir komplikasyon yaşanmadığını belirten Yavuz, gönüllü olarak katıldıkları bu projede, başta çocuklar olmak üzere uzun yıllardır hastalıklarla mücadele eden insanlara sağlıklarına kavuşma imkânı sundukları için hem gururlu hem de mutlu olduklarını dile getirdi.

Kaynak: DHA