Türkiye, İsveç'in NATO üyeliği protokolünü birkaç hafta içinde onaylayabilir. 29 Kasım'da, Kuzey Atlantik İttifakı ülkelerinin dışişleri bakanlarının buluşmasından önce, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile yaptığı ikili görüşmeye dair bilgileri paylaştı.

Billström, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dün Türk meslektaşım Hakan Fidan ile ikili bir görüşme yaptım ve bana ratifikasyonun birkaç hafta içinde gerçekleşmesini beklediğini söyledi" dedi.

Bakan ayrıca, Türk tarafının İsveç'e karşı yeni koşul veya talepler ortaya koymadığını vurgulayarak görüşmelerde herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti.

28 Kasım'da, Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtanen, İsveç'in NATO'ya girişinin, Katolik ve Protestan geleneğine göre 25 Aralık'ta kutlanan Noel'e kadar gerçekleşmesini umduğunu ifade etmişti. Valtanen'e göre, İsveç'in Baltık Denizi'nde güvenliği sağlamak ve NATO'nun kapsamını genişletmek için bu üyeliğe ihtiyacı var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ağustos ayında, İsveç'in NATO üyeliği konusundaki parlamento sürecinin, Stockholm'ün gelecekteki eylemlerine bağlı olduğunu söylemişti. Erdoğan, ülkesinin NATO'ya katılımını istiyorsa, ülkenin Kuran'ı yakma eylemlerine izin vermemesi gerektiğini belirtti.

Türk siyasetçi Doğu Perinçek, 18 Ekim'de, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini reddetmesi gerektiğini ve hatta ülkenin ittifaktan çıkması gerektiğini savundu. Ancak, 23 Ekim'de Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamak için protokolü parlamentoya sundu.

İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliği için başvurularını 2022'nin mayıs ayında yapmış, ancak üyelik süreçleri gecikmişti. Resmi olarak 4 Nisan'da, Helsinki'nin katılımı gerçekleşmiş, ancak Budapeşte ve Ankara, Stockholm'ün başvurusunu henüz onaylamamıştı.

Kaynak: Haber Merkezi