Türkiye, geleneksel ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzümde 2023/24 sezonunu, bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 490 milyon dolarlık ihracatla tamamladı. Türkiye, dünya çapında üretim ve ihracatta lider konumunu koruyor.
27 temsilci katıldı
64. Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üreten Ülkeler Konferansı, 24 Ekim 2024 tarihinde Fransa'nın Paris şehrinde gerçekleştirildi. Konferansa, Avustralya, Şili, Yunanistan, Güney Afrika, Türkiye ve ABD gibi çekirdeksiz kuru üzüm üreten ülkelerden toplam 27 temsilci katıldı.
Bir sonraki konferansın 15-17 Kasım 2025 tarihlerinde Cape Town’da yapılması planlanıyor.
İş birliğinin önemi
Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Murat Gören, konferansta çekirdeksiz kuru üzüm sektöründe uluslararası iş birliği ve sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Avustralya’dan Mark King konferans başkanı olarak seçilirken, Türkiye’den Osman Öz başkan yardımcılığına, Ece Tırkaz ise katipliğe atandı.
Yüzde 20'sini karşılıyor
Toplantıda, Türkiye'nin 236 bin ton rekolte ile dünya genelindeki 1 milyon 157 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin yüzde 20’sini karşıladığı ifade edildi. ABD, 202 bin 565 tonluk üretim ile ikinci, Çin ise 185 bin ton ile üçüncü sırada yer alıyor. Diğer üreticiler arasında Hindistan 145 bin ton, İran 160 bin ton, Güney Afrika 73 bin 500 ton, Şili 56 bin ton, Arjantin 48 bin 400 ton, Özbekistan 40 bin ton ve Avustralya 10 bin 725 ton üretim hedefliyor.
Çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi ülkeler, 2024 yılında dünya genelinde 598 bin 791 ton kuru üzüm ihracatı hedeflerken, Türkiye 176 bin tonluk kuru üzüm ihracatı ile dünya ihracatından yüzde 30 pay alma amacını ortaya koydu.
Sektörün geleceği şekillenecek
Türkiye Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, dünya kuru meyve pazarının 11 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, Türk kuru üzüm sektörünün yüzde 25’lik pazar payı ile bu pazarda önemli bir yer edindiğini vurguladı. Öz, konferansta Avustralya, Şili, Yunanistan, Güney Afrika ve ABD’den temsilcilerle detaylı istişareler yaptıklarını ve bunun sektörün geleceğini şekillendireceğini dile getirdi.
EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Mehmet Ali Işık ise, üretici ülkelerin 2024/25 sezonunu değerlendirerek, rekolte, iç tüketim ve ihracat beklentileriyle ilgili sunumlar yaptıklarını aktardı.
Yüzde 8 azalma bekleniyor
Işık, 2023 mahsulüne kıyasla çekirdeksiz kuru üzüm arzında yüzde 6,14’lük bir artış gözlemlendiğini, ancak başlangıç stoklarında yüzde 49 oranında bir düşüş yaşandığını belirtti. Yunanistan’ın kuş üzümü üretimindeki artışa rağmen, başlangıç stoklarındaki düşüş nedeniyle toplam arzda yüzde 8 oranında bir azalma beklediklerini ifade etti.