Türkiye’de 2002 yılına kadar neredeyse sadece İstanbul Tuzla’da sıkışmış bir tersanecilik faaliyetinin söz konusu olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Türk bayraklı gemiler kara listedeydi. Vergi yüklerinden bunalmış bir denizcilik sektörü vardı. Ama AK Parti hükümetleri olarak bu gidişata ‘dur’ dedik. Hayata geçirdiğimiz denetim ve uygulamalarla Paris Mou’da 2008 yılında beyaz listeye geçtik ve o günden bu yana beyaz listedeyiz” dedi.

Denizcilerin üzerindeki yükü paylaşmak için ÖTV’siz yakıt uygulamasını hayata geçirdiklerini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Bugüne kadar sektöre yaklaşık 11 milyar lira ÖTV’siz yakıt desteği verdik. Bugün ülkemiz; 217 limanında 543 milyon ton yük, 12,4 milyon Teu konteyner elleçlenen Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’de bulunan konteyner limanları dünyada ilk 100 liman arasındayız. 85 faal tersanesi ile gemi siparişlerinde dünyada 7. sıradayız.45,7 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filosu ile dünya sıralamasında 12. sırada yer alan ve 1 milyonu aşan amatör denizcisi ve 138 bin gemi inanı ile dünyanın önde gelen ülkeleri arasındayız” dedi.

Türkiye’nin yat inşa sektöründe küresel pazarda önemli bir konumda olduğunu kaydeden Bakan Uraloğlu, “Şu anda açılışını yaptığımız Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri 275 bin metrekare alan üzerinde 16 hangarda, 32 kooperatif üyesi işletmeci ile tekne imal ve çekek faaliyeti yürütecektir. Bu alanda sağlanacak 4 bin kişilik istihdam bölge ülkemiz insanına ekmek kapısı olacaktır. Boyutlarına bağlı olarak yıllık 60 tekne üretimi yapılması planlanmaktadır” dedi.

Açılışta basın mensuplarına da bakanlık olarak denizcilik faaliyetlerine yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak denizciliğimizin daha da gelişmesi, denizlerimizden sağlanan imkanların artırılması, kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için daha da etkin çalışacağız. Çünkü bizim için denizcilik sadece bir uğraş değil, kültürdür, güçtür. Denizlerimiz bizim ‘Mavi vatan’ımızdır” ifadelerini kullandı.

Açılış töreninde neler yaşandı?

Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Tersan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nurettin Paksu, milletvekilleri, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Uraloğlu, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin denizcilik sektöründe önemli bir atılım gerçekleştirdiğini belirterek, “Denizcilik bizim için sadece bir uğraş değil, kültürdür, güçtür. Denizlerimiz bizim ‘Mavi vatan’ımızdır” dedi.

Bakan Uraloğlu, açılışı gerçekleştirdiği Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri’nin 275 bin metrekare alan üzerinde 16 hangarda, 32 kooperatif üyesi işletmeci ile tekne imal ve çekek faaliyeti yürüteceğini belirterek, “Bu alanda sağlanacak 4 bin kişilik istihdam bölge ülkemiz insanına ekmek kapısı olacaktır. Boyutlarına bağlı olarak yıllık 60 tekne üretimi yapılması planlanmaktadır” dedi.

Törende Bakan Uraloğlu tarafından çekek alanına denizden bir yat temsili olarak çekildi. Bakan Uraloğlu’na katkılarından dolayı Tersan Grup Yöneticileri tarafından plaket, Milas Halısı ve çeşitli hediyeler verildi.

Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri’nin önemi

Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri, Türkiye’nin yat inşa sektöründe önemli bir yere sahip olacak. 275 bin metrekare alan üzerinde 16 hangarda faaliyet gösterecek tesiste, 32 kooperatif üyesi işletmeci tarafından yıllık 60 tekne üretimi yapılması planlanıyor. Tesiste, 50 metreye kadar uzunluğunda teknelerin yapımı ve bakımı gerçekleştirilebilecek.

Kaynak: İHA