Türkoloji alanında önemli bir iz bırakan, Azerbaycan ve tüm Türk dünyasının önde gelen bilim insanlarından, şair, yazar ve çevirmen Prof. Dr. Ramiz Asker, 70 yaşında vefat etti.
Ramiz Asker Hakkında
Ramiz Asker, 10 Ocak 1954 tarihinde Batı Azerbaycan'ın Amasiya bölgesindeki Ezizbeyov (Garaçanta) köyünde öğretmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası, tanınmış bir aydın olan Bahşeli Gelender oğlu Askerov (1927-2008), yarım asrı aşkın bir süre boyunca Amasiya ve Sumgayıt'taki eğitim kurumlarında çalışmış, Azerbaycan dil ve edebiyatı öğretmenliği yapmıştır. Annesi Seriyye Tahir kızı İskenderova (1933-1999) ise ev hanımıydı. Ramiz Asker, 1961 yılında Ezizbeyov köy ortaokuluna kaydoldu ve 1971 yılında bu okuldan başarıyla mezun oldu. Aynı yıl, Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Gazetecilik Fakültesi sınavlarına girmiş, ancak başarılı olamamıştır. 1972 yılında, Bakü Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi'ni en yüksek puanla kazanmış ve 1975 yılında Moskova Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi'nde eğitimini tamamlamıştır. 1978 yılında, Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyo Programları Komitesi'nin Türkçe bölümünde çalışmaya başlamış ve 1983 yılına kadar burada görev yapmıştır.
Asker'in tercümeleri ve araştırmaları, Türkiye'de Türk Dünyasına Hizmet, Özbekistan'da Uluslararası Babür, Ukrayna'da Uluslararası Bekir Çobanzade, Türkmenistan'da uluslararası Altın Eser gibi çeşitli ödüllere layık görülmüştür. Kazakistan Devleti, Asker'in Kasım Amanjolov'un şiirlerini Azerbaycan diline tercüme etmesi nedeniyle ona Kasım Amanjolov Hatıra Madalyası'nı takdim etmiştir. Abdulla Tukay'ın eserlerinin tercümesi için Tatar Kültürü'ne Hizmet ödülüne layık görülmüştür.
Ramiz Asker, Azerbaycan'ın en prestijli ödüllerinden olan Kızıl Kalem, Hesen Bey Zerdabi ve Humay ödüllerinin sahibi olmuştur. Azerbaycan Yazarlar ve Gazeteciler Birliği, Avrasya Yazarlar Birliği ve Uluslararası Yayın Enstitüsü üyesidir. Türkiye, ABD, Rusya, Almanya, Çin, Orta Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'da düzenlenen çeşitli toplantılarda ülkesini temsil etmiştir. Azerbaycan ve diğer ülkelerde 1500'den fazla makale ve yazı kaleme almıştır. Ayrıca Azerbaycan ve yurt dışında düzenlenen 31 kongre, sempozyum ve çalıştaya katılmıştır.