Güncel

Türksat 6A fırlatma için ABD'ye gidiyor

Abone Ol

Mürted Hava Meydanı'nda düzenlenen uğurlama töreninin ardından Türksat 6A uydusu fırlatmada görev alacak personelle Antonov AN-124 tipi kargo uçağıyla ABD'ye gönderilecek.Türksat 6A'nın hava yolculuğu yaklaşık 1 gün sürecek ve ardından Cape Canaveral Uzay Üssü'ndeki Space X tesislerinde fırlatma prosedürleri başlatılacak. Uydunun 8-15 Temmuz 2024'te yörüngesine fırlatılması planlanıyor.

Bakan Uraloğlu açıklamalarda bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu fırlatma süreci ve sonrasına ilişkin önemli detayları paylaştı. Uraloğlu’nun açıklamalarından öne çıkan detaylar şu şekilde:

Tasarım, alt bileşen üretim, entegrasyon ve test olmak üzere tüm aşamalarıyla yerli olarak gerçekleştirdiğimiz proje sürecinde uydumuzun uçuş bilgisayarları, güç dağıtım ve düzenleme birimleri, yıldız izler, tepki tekeri, elektrikli itki sistemi gibi 24 farklı çeşitte toplam 84 ekipmanı yerli olarak ürettik. Sistem entegrasyonu sonrasındaysa aralarında uydunun fırlatma esnasında maruz kalacağı titreşim ve akustik yüklerinin sümile edildiği mekanik testler, uzaydaki ısıl şartların ve vakum ortamının sümile edildiği ısıl vakum testleri, anten performans testleri, güneş paneli ve antenlerin açılma testleri, fırlatıcı ara yüzü ile ayrılma ve şok testleri gibi 396 çevresel ve fonksiyonel testi tamamladık. 

Çevresel testler öncesi ve sonrasında gerçekleştirilen işlevsel testler ile uydumuzun uzay şartlarına uygunluğunu doğruladık. TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve C2TECH ekiplerinin bir arada çalıştığı projenin üretim ve test süreçlerini başarıyla tamamladık. Ülkemiz tarihinde bugüne kadar üretilen en yüksek değere sahip teknolojik ürünü uydumuzun fırlatma alanına nakliyesi için bir aradayız. Uydumuzun yer destek ekipmanlarının fırlatma alanına transferi sonrasında fırlatma öncesi kontrol testlerinin, yakıt dolum faaliyetlerini ve fırlatma aracıyla entegrasyon çalışmalarını arkadaşlarımız yürütecek. Yürütülecek son testler sonrasında 8 Temmuz haftasında fırlatılması planlanan 4,2 ton ağırlığındaki uydumuz dünyadan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta yer sabit yörüngede görev alacak.

"5 milyar nüfusa erişeceğiz"

Şu anda 5 uydumuzla bunları dünyadaki uydu üreticilerine imal ettirmiştik. 3.5 milyar insanı kapsayan (Afrika’nın kuzeyi, Avrupa, ülkemiz, yakın coğrafyamız Kafkaslar, Orta Asya ve Hindistan’ın da bir bölümü), artık bu uyduyla birlikte 5 milyar nüfusa erişeceğiz. Bu da dünya nüfusunun yüzde 65’i demektir. Buralara hizmet satacağız ve hem kendi ihtiyacımız hem de kapsadığı ülkelerdeki ihtiyacı görmüş olacağız. Haberleşme uydumuz Temmuz’un ikinci haftasında yörüngesine fırlatılmış olacak. Sene sonunda da işletmeye, hizmet vermeye tamamıyla açılacak."