Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRKSAT 6A projesi hakkında son gelişmeleri değerlendirdi. Mart ayı içinde TÜRKSAT 6A'nın yer tesliminin yapılacağını ve ardından SpaceX firması ile yapılan anlaşma gereği haziran ayı içinde fırlatma işlemlerinin gerçekleşeceğini açıkladı.
Türkiye'nin Uydu Serüveni
Türkiye'nin uydu serüveni, TÜRKSAT 1B ile başlamıştı. Bu süreçte Türkiye, büyük mesafeler kat ederek ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'yı hizmete sunmaya hazırlanıyor. Bu başarı, Türkiye'yi dünya üzerinde haberleşme uydusu üretebilen sadece 11 ülkeden biri yapacak.
TÜRKSAT 6A'nın Teknik Özellikleri
TÜRKSAT 6A, tamamlandığında 42 doğu boylamında hizmet verecek ve yer merkezli bir yörüngede, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak. 7,5 kW güce sahip yerli ve milli haberleşme uydusu, 20 aktarıcı ile donatılacak. Uydu, Ku bantta hizmet verecek ve önceki uyduların erişemediği Güney-Doğu Asya gibi bölgelere de ulaşım sağlayacak.
Proje Detayları ve İlerleme Durumu
TÜRKSAT-6A uydusunun montaj, entegrasyon ve testleri, TÜRKSAT, SSB ve TUSAŞ iş birliğiyle yapılıyor. Şu anda; Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli, Mühendislik Modeli ve Uçuş Modeli olmak üzere 3 ayrı model üretimi planlanan TÜRKSAT 6A uydu projesinde, Isıl Yapısal ve Mühendislik Modellerinin üretim, entegrasyon ve testleri tamamlandı. Sistem seviyesi ilk fonksiyonel testleri, termal vakum testi, titreşim testi, akustik testi ile elektromanyetik uyumluluk testleri de tamamlanmış durumda.