TUSAŞ’ın tam olarak nerede bulunduğunu merak eden vatandaşlar için önemli bilgiler gün yüzüne çıkıyor. Peki TUSAŞ açılımı ne? TUSAŞ nerede? Merak edilen tüm detaylar haberimizde!

TUSAŞ nedir?

Kökenleri 1973 yılında kurulan Türk Uçak Sanayii AŞ'ye dayanan TUSAŞ, 2005 yılında yapılan birleşmeler sonucunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) adı altında faaliyetlerini genişletmiştir.

TUSAŞ ne iş yapar?

TUSAŞ, geniş üretim kapasitesi ve yüksek teknolojiye sahip tesisleri ile savunma ve sivil havacılık projelerinde Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmayı hedeflemektedir. Şirket, F-16, CN-235, Cougar AS-532 gibi projelerden elde ettiği deneyimlerle kendi tasarımı olan insansız hava araçları ve zirai uçaklar gibi özgün projelere de imza atmıştır.

TUSAŞ açılımı ne?

TUSAŞ açılımı; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'dir. TUSAŞ, Türkiye'de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir.

TUSAŞ nerede?

TUSAŞ’ın genel merkezi Ankara Kahramankazan'da bulunuyor. 

TUSAŞ yüzde kaçı devletin?

Türk Hava Kuvvetleri’nin savaş uçağı ihtiyacını karşılamak amacıyla F-16 uçaklarının tercih edilmesiyle, bu uçakların üretimi, sistem entegrasyonu ve uçuş testlerinin gerçekleştirilip Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi için 1984 yılında TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAİ), Türk-Amerikan ortak yatırımı olarak 25 yıllık bir süreyle faaliyete başlamıştır.

Ancak 25 yıl dolmadan, 2005 yılında TAI’deki yabancı hisseler Türk yatırımcılar tarafından satın alınarak şirket yeniden yapılandırılmış ve TAI ile TUSAŞ birleştirilmiştir. Bu birleşme sonucunda TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. adı altında çalışmalarını genişleten şirket, havacılık ve uzay sanayi alanında üretim, modernizasyon, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü desteği gibi birçok kritik süreçte Türkiye’nin teknoloji merkezi haline gelmiştir.

TUSAŞ kamu şirketi mi?

TEI’nin hisse yapısında, %50,5’lik pay TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’ye, %46,2’lik pay General Electric'e, %3,3’lük pay ise Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Türk Hava Kurumu'na aittir.

Kaynak: HABER MERKEZİ