Uçaklarda, kalkıştan inişe kadar telefonları "uçuş modu" veya "uçak modu" olarak ayarlamanız istenir, ve bu uygulama son zamanlarda birçok insanın merak ettiği bir konu haline gelmiştir. Peki, neden böyle bir kural vardır ve telefonlar uçakta neden uçuş moduna alınmalıdır?

ucak-moduairplane-mode-ne-ise-yarar-telefonlar-neden-ucakta-ucus-moduna-alinir-ucakta-ucus- (4)-1

Uçak modu(Airplane Mode) ne işe yarar?

Airplane Mode adı verilen uçuş modu günümüzde tüm akıllı telefonlarda bulunur. Uçak modu uçak yolculuklarında telefonu kapatmaya gerek kalmadan bağlantıları kesmek için kullanılır. Telefonunuzu uçak moduna aldığınızda telefon şebekesi bağlantısı, wifi, mobil veri, bluetooth gibi özellikler kapanmış olur.

Ancak, telefonunuzun uçak modunda olması wi-fiye bağlanamayacağınız anlamına gelmez. Kişi, hattı dahilindeki interneti kullanamasa da wifi ağı ile internete bağlanabilir. Uçak modu, bazen sadece bunun için bile kullanılabiliyor. Rahatsız edilmek istemeyen kişiler, internette gezinirken, diğer kullanıcılar onu çevrim dışı olarak algılıyor.
 
Bazı uygulamalar, uçak modunda hiçbir internet ağı olmadan da çalışır. Özel olarak geliştirilen bu uygulamalar sayesinde özellikle uçuş sırasında sanki internete bağlıymışsınız gibi uygulamaları kullanmaya devam edebilirsiniz.Bununla beraber, telefonunuzu hızlı şarj etmek istediğiniz zaman telefonu uçak moduna alabilirsiniz. Bu şekilde batarya çok daha hızlı dolacaktır.

ucak-moduairplane-mode-ne-ise-yarar-telefonlar-neden-ucakta-ucus-moduna-alinir-ucakta-ucus- (3)

Telefonlar uçakta neden uçuş moduna alınmalıdır?

Bu kural, sadece tatilin keyfini çıkaralım ve telefonlarımızı bir kenara bırakalım düşüncesiyle getirilen basit bir hatırlatma gibi görünebilir, ancak aslında daha derin bir amacı vardır.Cep telefonlarında bulunan frekans ve emisyon kaynakları, baz istasyonlarından uzaklaştıkça sinyal gücünü artırır. Bu durum da uçakta bulunan bazı cihazlara etki ederek elektromanyetik uyumsuzluk (EMU) durumu yaratabilir.

Sivil Havacılık Otoriteleri bu konuda açıklamalarda bulundular ve şunları belirttiler:

"Bilimsel araştırmalar, cep telefonlarının uçak ekipmanlarının normal çalışmasını engelleyebileceğini ve pilot kulaklıklarına parazit neden olabileceğini göstermektedir.Cep telefonları ve birçok elektronik cihaz, uçuş modunda olmadıklarında iletişim ağına bağlı kalmaya çalışır ve elektromanyetik sinyaller yayarlar. Bu sinyaller, özellikle uçak yere yaklaşırken veya kalkarken olduğu gibi, uçuşun kritik aşamalarında, birçok telefonun aynı anda kullanılmasıyla birleştiğinde ciddi bir sorun yaratabilir."

ucak-moduairplane-mode-ne-ise-yarar-telefonlar-neden-ucakta-ucus-moduna-alinir-ucakta-ucus- (2)

Uçakta uçuş moduna almasanız ne olur?

Airplane Mode adı verilen uçuş modu günümüzde tüm akıllı telefonlarda bulunur. Uçak modu uçak yolculuklarında telefonu kapatmaya gerek kalmadan bağlantıları kesmek için kullanılır. Telefonunuzu uçak moduna aldığınızda telefon şebekesi bağlantısı, wifi, mobil veri, bluetooth gibi özellikler kapanmış olur.
Dizüstü bilgisayarlar, dijital kitap okuyucular ve telefonlar elektronik emisyona sebep olduğundan, bu durum elektronların metal yüzeyden dışarı yayılmasıyla oluşuyor.

Uçak seyir halindeyken oluşabilecek tehlikeleri önlemek amacıyla telefonların uçuş moduna alınması istenir. Bugüne dek cep telefonunun açık olmasından dolayı yaşanan herhangi bir uçak kazası bulunmasa da telefonun açık konumda olması uçağa birtakım zararlar verebilir.

ucak-moduairplane-mode-ne-ise-yarar-telefonlar-neden-ucakta-ucus-moduna-alinir-ucakta-ucus- (4)

Cep telefonlarında bulunan frekans ve emisyon kaynakları, baz istasyonlarından uzaklaştıkça sinyal gücünü artırır. Bu durum da uçakta bulunan bazı cihazlara etki ederek elektromanyetik uyumsuzluk (EMU) durumu yaratabilir. Telefonun normal konumdayken radyo frekanslarda yayın yapan tüm kanalların açık bulunması uçağın çeşitli alıcı ve algılayıcı devrelerine parazit yapabilir. Aynı zamanda tüm bu bağlantılar uçağın elektronik sistemlerine ve kule ile iletişimlerine de parazit oluşturabilir. Ayrıca telefonunuzu normal zamanlarda radyo, hoparlör gibi aletlerin yanına koyduğunuzda çıkan cızırtılı sesler, uçakta pilot ile kule arasındaki iletişime parazit yaparak pilotun uçağı daha sağlıklı bir şekilde kullanabilmesini de kolaylaştırır.

ucak-moduairplane-mode-ne-ise-yarar-telefonlar-neden-ucakta-ucus-moduna-alinir-ucakta-ucus- (2)-1

1991 yılında bu sebepler ile yasaklanan uçaklarda mobil cihaz kullanımı, 2013 yılında tüm akıllı cihazlara uçuş modunun eklenmesi ile birlikte tüm uçuş seferlerinde telefonların uçak modunda kullanılmasını kolaylaştırdı. Sonuç olarak yolculuklarda telefonu uçak moduna almamak uçağın düşmesine sebep olmayabilir ancak kokpitte radyo kesintileri yaşanmasına, pilotun rahatsız edici sesler duymasına ve kule ile sağlıklı iletişim kuramamasına sebep oluyor. Bu yüzden ne olursa olsun olabilecek her ihtimale karşı tüm uçak yolculuklarında cep telefonlarını tamamen kapatmak ya da uçuş moduna almak önem kazanıyor.

ucak-moduairplane-mode-ne-ise-yarar-telefonlar-neden-ucakta-ucus-moduna-alinir-ucakta-ucus- (1)

Uçuş moduna almak neden önemli?

Sonuç olarak, telefonlarınızı uçuş moduna almadığınızda; kokpitte radyo kesintileri yaşanabiliyor ve pilotlar rahatsız edici sesler duyabiliyor. Dolayısıyla doğrudan olmasa da dolaylı yoldan etkisi olan cep telefonlarını yine de her ihtimale karşı uçuş moduna almak (veya kapatmak) gerekiyor.Bu nedenle, telefonunuzu uçuş moduna geçirerek veya tamamen kapatarak, tüm hücresel sinyalleri kapatabilir ve uçakta herhangi bir parazitin oluşmasını engelleyebilirsiniz.

ucak-moduairplane-mode-ne-ise-yarar-telefonlar-neden-ucakta-ucus-moduna-alinir-ucakta-ucus- (3)-1

Uçuş modu, telefonların uçağın elektronik sistemlerine olası etkileri henüz tam olarak anlaşılmadığı dönemlerde getirilmiş bir güvenlik önlemiydi. Ancak şimdiye kadar yapılan araştırmalar, bu önlemin gerekliliğini doğruluyor.Uçakta telefonunuzu uçuş moduna almak veya kapatmak, hem uçuş güvenliği hem de rahat bir seyahat deneyimi sağlamak için önemlidir.

Kaynak: Haber Merkezi