Kültür Sanat

Uğur Mumcu'nun hayatını anlatan 'Unutma Beni' sahnelendi

Abone Ol
Uğur Mumcu’nun hayatını anlatan, Levent Üzümcü Tiyatrosu tarafından sahnelenen Cengiz Toraman'ın yazıp yönettiği “Unutma Bizi” tiyatro oyunu Çeşme Belediyesi Çakabey Kültür Merkezi’nde vatandaşlarla buluştu.

'Biz unutmayız'

Oyunda, “Ey halkım, unutma bizi! Diye sesleniyordu Uğur Mumcu. Unutmadık elbette. Çünkü biz unutmayız. Unutamayız ve hem de unutturmayız" diyen Orhan Aydın ve Levent Üzümcü büyük alşık aldı.

'Bir ölür, bin doğarız'

Oyunculara teşekkür eden Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Biz Atatürkçüler, Cumhuriyetçiler, Milliyetçiler, biliyoruz ki bu güzel ülkede Nazımlar bitmez, Deniz’ler tükenmez, Uğur’lar ölmez. Yine biliyoruz ki bir ölür, bin doğarız” diye konuştu.

Uğur Mumcu'nun hayatı

22 Ağustos 1942'de Kırşehir'de dünyaya gelen gazeteci, yazar ve araştırmacı Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te Ankara'da evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirmişti. Uğur Mumcu ve cinayetlere kurban giden gazeteciler anıldı Annesi Nadire Mumcu, babası Tapu Kadastro memuru Hakkı Şinasi Bey idi. Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942 tarihinde, Kırşehir'de, dört kardeşin üçüncüsü olarak doğdu. Eşi Şükran Güldal Mumcu ile olan evliliğinden bir oğlu (Özgür) ve bir kızı (Özge) olmuştur. Uğur Mumcu anısına ailesi tarafından Ekim 1994'te Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı adında bir vakıf kurulmuştur.

1975'te Cumhuriyet'te köşe yazmaya başladı

Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığı yapan Uğur Mumcu, 1975’ten itibaren Cumhuriyet’te "Gözlem" başlıklı köşesinde düzenli olarak yazmaya başladı. Aynı zamanda Anka Ajansında çalışmaktaydı. 1977 yılından sonra sadece Cumhuriyet için yazmaya başladı. "Gözlem" başlıklı köşesinde 1991 yılının Kasım ayına kadar aralıksız olarak yazdı. 1981’de terörün silah kaçaklığıyla ilgisini ortaya koymak ve kamuoyunu bu konuda uyarmak için yazdığı Silah Kaçakçılığı ve Terör yayımlandı. Aynı yıl, Mehmet Ali Ağca'nın Papa'yı öldürme girişiminden sonra Ağca üzerine inceleme ve araştırmalarını yoğunlaştırdı. 1987’de araştırmacı gazetecilik açısından büyük bir başarı kabul edilen Rabıta ve 12 Eylül adlı kitapları; 1991’de en önemli araştırmalarından biri olan Kürt-İslam Ayaklanması 1919-1925 yayımlandı.

80 çalışan ile işten ayrıldı

1991 yılında İlhan Selçuk ve yaklaşık seksen Cumhuriyet gazetesi çalışanı ile birlikte gazeteden ayrıldı. Bir süre işsiz kaldı. 1 Şubat - 3 Mayıs 1992 tarihleri arasında Milliyet gazetesinde yazan Mumcu, Cumhuriyet gazetesindeki yönetim değişikliği üzerine 7 Mayıs 1992'de Cumhuriyet'e döndü. Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirdi. Tuğçe KAHRAMAN