Lübnan'da Hizbullah'a ait cihazların hedef alındığı eş zamanlı saldırıların ardından dünya genelinde iletişim güvenliği tekrar tartışma konusu haline geldi. Bu gelişmelerin hemen sonrasında, Ukrayna Ulusal Siber Güvenlik Koordinasyon Merkezi, hükümet çalışanları, askerler, güvenlik ve savunma birimleri ile kritik altyapı çalışanlarına devlet tarafından verilen cihazlarda Telegram kullanımının yasaklandığını duyurdu. Söz konusu yasak, Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin Cuma günü yaptığı açıklamanın ardından yürürlüğe girdi.
Perşembe günü yapılan güvenlik toplantısında, Telegram'ın Rusya tarafından siber saldırılar, kimlik avı girişimleri, kötü amaçlı yazılımlar ve füze saldırılarının koordinasyonu için aktif olarak kullanıldığı vurgulandı. Bazı özel durumlarda bu yasağa istisna tanınabileceği belirtilirken, Ukrayna vatandaşlarının kişisel cihazlarında Telegram'ı kullanmaya devam edebileceği açıklandı.
"Telegram, bir ulusal güvenlik meselesidir"
Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Dairesi Başkanı Kyrylo Budanov, Rus istihbarat servislerinin Telegram üzerinden kişisel verilere ve silinmiş mesajlar da dahil olmak üzere kullanıcıların mesajlarına erişebildiğini belirterek, "İfade özgürlüğünü her zaman savundum ve savunmaya devam edeceğim, ancak Telegram konusu ifade özgürlüğünden öte bir ulusal güvenlik meselesidir" dedi.
Telegram, Ukrayna’da sadece mesajlaşma için değil, aynı zamanda Rus hava saldırılarına ilişkin güncellemelerin ve diğer savaş haberlerinin takibi için de geniş çapta kullanılıyor. Ülkede Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy başta olmak üzere birçok yetkili, halkla iletişim kurmak ve savaşın son durumunu paylaşmak amacıyla Telegram'ı aktif olarak kullanıyor.
Rus kökenli Pavel ve Nikolai Durov kardeşler tarafından 2013 yılında geliştirilen Telegram, dünya genelinde 1 milyara yaklaşan kullanıcı sayısıyla özellikle Rusya, Ukrayna ve çevre ülkelerde en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri konumunda.