UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın çevresinin iyileştirilmesi ve eserin ihtişamına yakışır bir alan oluşturulması amacıyla çevre düzenleme projesi başlatıldı. Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Melek tarafından 1228-1243 yılları arasında yapılan ve 800 yıldır heybetiyle korunan tarihi yapı, çok yönlü restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda bulunan birbirinden farklı 10 binden fazla motif ve belirli saatlerde cennet kapısı ve taç kapıda beliren namaz kılan insan silueti, yaz aylarında ziyaretçilere açılacak.

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek başkanlığında düzenlenen “Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Çevre Düzenleme” toplantısında, tarihi yapı etrafındaki çalışmalar hakkında bilgi verildi. Vali Şimşek, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon sürecinin tamamlanma aşamasında olduğunu ve çevre düzenleme çalışmalarının Sivas İl Özel İdaresi tarafından titizlikle yürütüldüğünü belirtti. Ayrıca, projenin 37 bin metrekarelik bir alana yayıldığını ve bu kapsamda yeşil alanların oluşturulması, otopark, yürüyüş yolları, oturma ve seyir alanları, çevre aydınlatma elemanları, otomatik sulama sistemi, geniş çim alanlar ve iklime uygun bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmalarının yapılacağını ifade etti.

Vali Şimşek, Divriği'nin doğal güzellikleriyle, tarihi çarşısıyla, konaklarıyla, eşsiz lezzetleriyle ve Ulu Camii ile ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunacağını vurgulayarak, çevre düzenleme çalışmalarının ve diğer altyapı hizmetlerinin kısa sürede tamamlanacağını belirtti.

Kaynak: İHA