İzmir

Üniversite öğrencileri, yapay zeka ile hayallerindeki Alsancak'ı tasarladılar

Re-Value projesi kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “2. İnovasyon Kampı-Şehrini Yapay Zeka ile Tasarla” başlıklı atölye çalışması düzenlendi. Etkinliğe katılan üniversite öğrencileri, yapay zekayı kullanarak, pilot bölge olarak seçilen Alsancak'ı yeniden tasarladı

Abone Ol

İzmir’deki üniversitelerin peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama ile mimarlık bölümü öğrencileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. İnovasyon Kampı'nda bir araya geldi. "Şehrini Yapay Zekâ ile Tasarla" başlıklı etkinlik, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Katılımcılar, pilot bölge olarak belirlenen Alsancak’ı yapay zekâ kullanarak yeniden tasarlama fırsatı buldu. Bu kapsamda, İzmir’in Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Re-Value projesi ile bağlantılı olarak düzenlenen etkinlik, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Genç Başarı Eğitim Vakfı iş birliği ile organize edildi. Etkinlikte öğrenciler, Alsancak’ın kültürel yapısını ve dinamiklerini yapay zekâ yardımıyla analiz ederek yenilikçi tasarımlar geliştirdi.

Yaratıcılığı tetikliyor

İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, açılış konuşmasında yapay zekâ ile şehircilik konusuna değinerek, bu teknolojinin tasarım süreçlerinde nasıl kullanılabileceğine dair bilgiler verdi. Prof. Dr. Velibeyoğlu, yapay zekânın, detayları daha iyi görüp analiz etmeyi sağladığını, bunun da yaratıcılığı artırdığını ifade etti.

Çeşitli eğitimler

Etkinlik kapsamında, yapay zekâ ve şehir tasarımı konularında çeşitli eğitimler verildi. İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ Yapay Zeka ve Akıllı Şehir Teknolojileri Müdürü Doruk Yazıcıoğlu, yapay zekânın kullanımına dair katılımcılara bilgi sunarken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürü Aylin Göknur, etkinliğin şehir estetiği ve sürdürülebilirlik açısından önemine vurgu yaptı.

Dijital ikiz

İnovasyon kampının bir diğer önemli konusu, Alsancak bölgesinde dijital ikiz oluşturulması oldu. Bu sayede bölgenin sorunlarına yapay zekâ destekli çözümler üretilmesi hedefleniyor. Öğrenciler, yapay zekâ teknolojisi ile doğal afet senaryoları ve kent sorunlarına yönelik çözüm önerileri geliştirdi.

Re-Value projesi kapsamında, İzmir ve Avrupa’nın çeşitli kıyı kentleri, sürdürülebilir şehir tasarımı hedefiyle iş birliği yapmaya devam ediyor.