Şanlıurfa Lahmacun Nasıl Yapılır?
Ana Malzemeler
- 500 gram koyun kıyma
- 100 gram kıyma şeklinde çekilmiş kuyruk yağı
- 5-6 adet soğan
- 1 demet maydanoz
- 3 yemek kaşığı domates salçası (tepeleme)
- 1 yemek kaşığı biber salçası (tepeleme)
- 3 yemek kaşığı isot
- 1 çay kaşığı karabiber
- 3 çay kaşığı tuz
Hazırlık Adımları
- Urfa'da yapılan lahmacunun en belirgin özelliği, domatesin katılmadan sadece salça formunda kullanılmasıdır. Bu ayrıntı, onu diğer bölgelerin lahmacunlarından ayırır.
- Soğanları minik minik doğrayın. Daha sonra acılığını azaltmak için rondodan geçirip, suyla yıkayıp süzün.
- Maydanozları ince ince doğrayın ve kıyma ile birleştirin.
- Tüm malzemeleri bir araya getirin ve iyice karıştırın. Lahmacun hamurlarını bu karışımla hazırlayın.
- Lahmacunları ortalama 40 dakika boyunca pide fırınında pişirin.
- Yanında közlenmiş patlıcan, taze maydanoz, limon ve koyun yoğurduyla yapılmış ayranla servis edin. Şimdiden afiyet olsun!
Püf Noktaları
- Kuyruk yağı eklemek istemeyenler orta yağlı kıyma kullanabilirler.
- Lahmacunun özgün rengini ve tadını isot verir. Ancak damak zevkinize göre isot miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
Kaynak: Haber Merkezi