Üroloji Uzmanı Dr. Uğur Saraçoğlu, kan veya doku uyuşmazlığı nedeniyle kendi vericisinden böbrek alamayan hastaların, aynı durumda olan başka bir hasta ve vericisi ile eşleşerek böbrek nakli yapılması uygulamasından daha fazla hastanın yararlandığını belirtti. "Çapraz nakil" olarak adlandırılan bu yöntem, son yıllarda daha fazla ailenin çaresizliğine çözüm oldu.
Dr. Saraçoğlu, 2002-2023 yılları arasında ülkede 52 binden fazla hastanın böbrek nakli olduğunu, yaklaşık 25 bin kronik böbrek yetmezliği hastasının ise nakil beklediğini kaydetti. Diyaliz tedavisinin yaşam kalitesini düşürdüğüne ve ömrü kısalttığına dikkat çeken Saraçoğlu, nakil bekleyen hastaların çoğunlukla kadavradan veya canlı vericilerden böbrek nakli ile makineye bağımlı yaşamaktan kurtulduğunu ifade etti.
Kan ve dokuları uyuşmadığı için canlı vericisinden böbrek alamayan hastalar için çapraz nakil yönteminin devreye girdiğini açıklayan Saraçoğlu, bu yöntemin verici ile alıcıları eşleştirerek nakil yapılmasına olanak tanıdığını söyledi. Çapraz nakilin, kan grubu uyumsuzluğu nedeniyle nakil yapılamayan hastalar için önemli bir seçenek olduğunu belirten Saraçoğlu, bu yöntemle hastaların kronik böbrek yetmezliğinin yol açabileceği sağlık sorunlarından kurtulma şansı elde ettiğini vurguladı.
Saraçoğlu, en iyi tedavi seçeneğinin canlı vericili böbrek nakli olduğunu belirterek, kadavradan yapılan nakillerin de mümkün olduğunu ancak en uzun böbrek ömrünün canlı vericili nakillerle sağlandığını ifade etti. Hastaların birinci veya ikinci derece akrabalarının gönüllü olmasına rağmen, her zaman kan grupları ve doku tiplerinin uyumlu olmadığını söyleyen Saraçoğlu, hastanede oluşturdukları havuz sayesinde 11 yılda 24 çiftin yararlandığını ve 48 hastanın nakil olup diyalizden kurtulduğunu belirtti. Saraçoğlu, gelecekte ülke çapında daha fazla hastaya bu yöntemin sunulabilmesi için çalışmaların sürdüğünü de ekledi.