Kurban Bayramı'nda kavurmalı kahvaltıların popüler olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, yeni kesilen etin hemen tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Aksu, "Yeni kesilen et yeterince yumuşak olmadığından zor pişer ve sindirim problemlerine yol açabilir. Bu nedenle etin ortalama 12-24 saat dinlendirilmesi gerekir," dedi. Ayrıca, sindirimi kolaylaştırmak ve hazımsızlığı önlemek için etin bir süre bekletilerek tüketilmesini önerdi.

Kronik hastalığı olanların Kurban Bayramı'nda beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini belirten Aksu, et ve tatlı tüketiminin kontrolsüzce arttığı bu dönemde doğru besin seçimi, gıda güvenliği ve sağlıklı pişirme yöntemlerinin önemine vurgu yaptı.

Sağlıklı pişirme yöntemlerini de anlatan Aksu, "Kızartma ve kavurma sağlık risklerini artırır. Eti, ızgara, haşlama, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirmek en doğru ve basit pişirme teknikleridir," dedi. Aksu, bayram sofralarında sebze yemekleri, salatalar ve tam buğday ekmeği gibi diğer besin gruplarına da yer verilmesi gerektiğini belirtti.

Migros 'Kırmızı Et' Kampanyası 2

Etlerin korunması ve saklanmasının önemine dikkat çeken Aksu, "Kurbanlık etin dayanma süresi buzdolabında 3-4 gündür. Kıyma haline getirilen etler için bu süre 1-2 gündür. Etlerin uzun süre muhafaza edilebilmesi için -18 derecede dondurulmuş şekilde saklanması gerekir," şeklinde bilgi verdi. Ayrıca, etlerin küçük parçalara bölünerek derin dondurucuda saklanması ve kullanılmak istendiğinde buzdolabının sebzelik kısmında çözdürülmesi gerektiğini belirtti.

Sakatat tüketiminin de arttığını belirten Aksu, "Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Kronik hastalığı olanlar porsiyon kontrolüne dikkat etmeli ve sakatat tüketiminden kaçınmalıdır," dedi. Aksu, yüksek miktarda et tüketiminin mide ağrısı, kramp ve bağırsaklarda gaz gibi sorunlara yol açabileceğini belirterek, günde 100-150 gramdan fazla et tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Tatlı tüketimine de dikkat çeken Aksu, "Yüksek miktarda yağ ve şeker içeren hamur tatlıları yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi mide yanması ve bağırsak bozukluklarına yol açabilir," dedi. Ayrıca, sıcak havalarda en az günde 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğini hatırlattı.

Muhabir: DOĞUKAN FİKRİ FİDAN