Cumhuriyet'in haberine göre, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecit Bahar, yüksek sıcaklıkların getirdiği risklere dikkat çekerek, güneşe maruz kalmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Sıcak çarpmasının, vücut ısısının 40 derece üzerine çıkmasıyla hayatı tehdit edebilen acil bir durum olduğunu belirten Dr. Bahar, özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarı çıkmanın riskli olduğunu ifade etti.

Dr. Bahar, sıcak çarpmasının eforla ve eforsuz olmak üzere iki farklı klinik şekilde görülebileceğini açıkladı. Yüksek sıcaklık altında yoğun egzersiz yapan gençlerde eforla oluşan sıcak çarpmasıyla, yaşlılar ve çocuklarda daha sık görülen eforsuz sıcak çarpması arasındaki farkları da vurguladı.

Sıcak çarpmasının genellikle güneşe uzun süre maruz kalma sonucu ortaya çıktığını belirten Dr. Bahar, vücut ısısının kontrolünü sağlayan hipotalamusun aşırı ısıya uyum gösteremediği durumlarda sıcak çarpmalarının meydana geldiğini ifade etti.

Risk altındaki gruplara da değinen Dr. Bahar, özellikle 5 yaş altı ve 65 yaş üstü bireyler ile kronik hastalığı olanlar, gebeler, alkol kullananlar ve psikiyatrik rahatsızlığı olanların sıcak çarpması riski taşıdığını belirtti. Belirtiler arasında baş dönmesi, kas krampları, hızlı nabız gibi durumların sıkça görüldüğünü ifade eden Dr. Bahar, bu durumda vücut sıcaklığının hızla düşürülmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Son olarak, sıcak çarpmasından korunmanın yollarını da sıralayan Dr. Bahar, yüksek sıcaklıklarda dışarı çıkılmaması, yeterli sıvı alınması ve aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Güneşin en yüksek olduğu saatlerde (11.00-15.00) dışarı çıkılmaması ve fiziksel belirtiler fark edildiğinde hemen müdahale edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi