Güncel

Uzmanı açıkladı: Maymun çiçeği hastalığı tehlikeli mi? Maymun çiçeği kaç yaşında olur?

Abone Ol

Maymun çiçeği hastalığı tehlikeli mi? Maymun çiçeği kaç yaşında olur? sorusu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Konuya yönelik araştırmalarımızı gerçekleştirdik. İşte tüm detaylar...

Maymun çiçeği hastalığı tehlikeli mi?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeniden acil durum ilan ettiği maymun çiçeği hastalığı hakkında açıklama yapan Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, virüsün insanlara nasıl bulaştığını ve hastalığın risklerini detaylandırdı. Prof. Dr. Sünbül, “Maymun çiçeği virüsü, insandan insana vücut sıvıları, cilt lezyonları ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüsle temas etmiş yatak ve örtüler aracılığıyla yayılmaktadır. Ayrıca, kuluçka süresi genellikle 6-13 gün arasında değişse de, 5-21 gün arasında da görülebilir. Hasta hayvanların yeterince pişirilmemiş etleri ve diğer hayvansal ürünler ile cinsel temastan da bulaş olabilir. Uygun koruyucu ekipman kullanmayan sağlık çalışanları ve hastanın yakın çevresi de risk altındadır" dedi.

Maymun çiçeği kaç yaşında olur?

Prof. Dr. Sünbül, klasik çiçek aşısının maymun çiçeği hastalığına karşı da kısmi koruma sağladığını belirterek, “Bu nedenle, 50 yaş altındaki bireylerin hastalığa karşı daha yatkın olabileceği düşünülmektedir” diye ekledi. Prof. Dr. Sünbül, maymun çiçeği hastalığının belirtilerini şöyle açıkladı: “Hastalık ani ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, kas ve sırt ağrıları, halsizlik ve ciltte döküntü ile kendini gösterir. Döküntüler genellikle ateşten 1-3 gün sonra başlar ve sıklıkla yüz, avuç içi ve ayaklarda yoğunlaşır. Belirtiler 2-4 hafta sürebilir ve genellikle kendiliğinden geçer. Etkili bir tedavi bulunmamakta, semptomatik tedavi uygulanmaktadır. Klasik çiçek aşısı, maymun çiçeği hastalığına karşı da kısmen koruma sağlayabilir."

Prof. Dr. Sünbül, maymun çiçeği hastalığından korunma yolları hakkında ise şunları söyledi: “Hastalık şüphesi taşıyan kişilerden uzak durmak önemlidir. Sağlık çalışanları, eldiven ve maske gibi koruyucu ekipman kullanmalıdır. El hijyenine dikkat edilmelidir. Ayrıca, vahşi hayvanlarla temastan kaçınılmalı ve ölü hayvanlardan uzak durulmalıdır. Avrupa'da hastalar genellikle 21 gün karantinaya alınarak izole edilmektedir.”