Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek için havuzlara olan ilgi artarken, bu mekanların enfeksiyon riski taşıdığı konusunda uyarılar yapılıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Arslanhan, temiz olmayan havuz sularının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceği konusunda vatandaşları bilgilendirdi.
Dr. Murat Arslanhan, havuz ve deniz suyunun temiz olmasının enfeksiyon riskini azaltmakla birlikte hastalık riskini tamamen ortadan kaldırmadığını belirtti. Özellikle havuz sularının kirli olmasının dış kulak yolu enfeksiyonu ihtimalini artırdığını ifade eden Dr. Arslanhan, havuz suyunun ne kadar temiz olursa olsun, kulağın nemli kalmasının bazı bakteriler veya mantarların enfeksiyona yol açmasına neden olabileceğini söyledi.
Dış kulak kanalında enfeksiyon sonucu gelişen hastalık belirtilerinin yüzmeden birkaç gün sonra ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Arslanhan, dış kulak yolunun dar, uzun ve kıvrımlı yapısının suyun iç kısımda kalmasına neden olduğunu ve bu durumun bakterilerin özellikle de mantarların yerleşmesine uygun bir ortam oluşturduğunu ifade etti. Dış kulak yolunun korunaklı bir yapısı ve kendi kendini temizleme özelliği bulunduğunu belirten Dr. Arslanhan, bazı faktörlerin dış kulak yolu enfeksiyonu oluşumunu kolaylaştırdığını belirtti.
Temizliğinden emin olunmayan havuzlara girilmemeli
Havuzda yüzerken veya duş alırken bazen kulak yoluna su girebildiğini, suda bulunan klorun, kulak yolundaki koruyucu mumu yok ettiğini ve bunun da bakterilerin ve mantarların üremesini kolaylaştırdığını kaydeden Dr. Arslanhan, kulak yoluna parmak, kulak çubuğu veya herhangi bir sert madde ile müdahale etmenin de enfeksiyon riskini artırdığını dile getirdi. Dr. Arslanhan, özellikle çocuklarda dış kulak yolu enfeksiyonunun daha yaygın ve acı verici olabileceğini belirtti. Ağrının günlük yaşamı etkileyebilecek kadar şiddetlenebileceğini ve ileri aşamada boğaza ve çene eklemine kadar yayılabileceğini sözlerine ekledi.
Serinlerken sağlık problemlerinden kaçınmak için temizliğinden emin olunmayan havuzlara girilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Arslanhan, dış kulak yolu enfeksiyonundan korunmak için şu önerilerde bulundu:
- Yüzmek için havuz yerine denizi tercih edin. Havuz suyundaki klor, kulak cildindeki doğal koruyucu maddeyi parçalar.
- Su sporlarıyla uğraşanlar su geçirmeyen kulak tıkaçları kullanmalı ve suya maruz kaldıktan sonra kulak kanalını iyice kurutmalıdır.
- Kulak kirini çıkarmaya çalışmayın.
- Kulak ve kulak yolu derisine yönelik müdahalelerden kaçının. Kulak çubuğu veya parmağınızı kulak yoluna sokmayın.
- Suyla temastan sonra kulaklarınızı havlu ile kurulayarak mümkün olduğu kadar kuru tutmaya çalışın.
- Sık tekrarlayan dış kulak yolu enfeksiyonu varsa yüzme esnasında başlık kullanarak suyun kulaklarınıza kaçmasını engelleyin.
Dr. Arslanhan, yaz aylarında serinlemek isterken sağlık sorunları yaşamamak için bu önerilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.