Bitlis'in Tatvan ilçesinde görev yapan Uzman Diyetisyen Halil Kara, Kurban Bayramı'nda et tüketimi ve bu dönemde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulundu.
Kara, kurban etinin hijyenik bir ortamda kesilmesi gerektiğini belirtti ve etin en az 12 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesinin önemine vurgu yaptı.
12 saat kuralına dikkat!
Kara, "Etin güvenli bir şekilde sofralara ulaşması için kesim işleminin steril koşullarda yapılması çok önemlidir. Kesilen etlerin yıkanması, etin nemli kalmasına ve dolayısıyla bakteri üremesinin hızlanmasına yol açabilir. Bu nedenle en iyi yöntem, etin yüksek ısıda pişirilmesidir. Ayrıca, kesimden hemen sonra etin tüketilmesi de sık yapılan bir hatadır. Kurban eti, en az 12 saat dinlendirildikten sonra tüketilmelidir" dedi.
Listenize bu besinleri ekleyin
Kavurma ve kırmızı etin öğle saatlerinde tüketilmesini tavsiye eden Kara, "Kırmızı etin yanında mutlaka ayran ve zeytinyağlı salata tüketilmeli. Etli yemeklerin yanında pirinç veya makarna yerine bulgur, ayran veya cacık tercih edilmelidir. Geleneksel olarak yapılan kavurma hazırlanırken kuyruk yağı veya tereyağı eklemek yerine, etin kendi yağında ve suyunda pişmesi daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca su tüketimi de büyük önem taşımaktadır. Yetişkin bireylerin günlük su tüketimi bayramda da 2,5-3 litre arasında olmalıdır. Bayram ziyaretlerinde ise hamur işleri, çikolata ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Aynı şekilde, hazır meyve suları ve gazlı içecekler yerine açık çay veya bitki çayları içilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenme için dört besin grubundan da tüketilmelidir. Özellikle diyabet hastalarının lifli gıdaları tercih etmeleri gerekmektedir. Alkol tüketiminden de kaçınılmalıdır" şeklinde konuştu.