Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz, lenf bezlerindeki şişmenin nedenlerini ve önemini anlattı. Lenf düğümleri, lenf damarları, dalak, tonsiller ve ince bağırsaktaki payer plakları vücudun lenfatik organları arasında yer alıyor. Lenf bezleri, çocukluk döneminden itibaren çeşitli sebeplerle şişebilirken, en yaygın nedeni enfeksiyon hastalıklarıdır. Yaş ilerledikçe tümörleşme riski artmaktadır.

Lenf nodlarının işlevlerine değinen Prof. Dr. Demiriz, "Lenf nodları, bakteri veya toksin gibi yabancı maddeleri filtreler. Lenf sıvısındaki bağışıklık hücreleri bu yabancı maddeleri yakalar ve yok eder. Ayrıca lenf nodları, bağışıklık sistemi hücrelerinin üretim yeridir ve lenf sıvısındaki protein miktarını düzenleyerek osmotik basıncı ayarlar," dedi.

İnsan vücudunda 600-700 adet lenf nodu bulunduğunu belirten Prof. Dr. Demiriz, "Bu nodların büyük bir kısmı karın ve baş-boyun bölgesindedir. Koltuk altı ve kasık bölgelerinde de yer alırlar. Derinde bulunan lenf nodları elle hissedilemez ancak enfeksiyon ve kanser durumlarında büyüyüp belirgin hale gelir," diye ekledi.

Lenf bezlerinin şişmesinin temel nedeni bölgesel iltihaplanma olsa da, lenf hücrelerinin çoğalarak tümörleşmesi de şişmeye neden olabilir. Prof. Dr. Demiriz, "Lenf bezi büyümesi en çok baş-boyun bölgesinde görülür ve genellikle viral solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır. Köprücük kemiği üzerindeki büyümeler kötü huylu hastalıklar açısından uyarıcıdır. Koltuk altındaki büyümeler meme kanseri açısından önem taşır. Kasık bölgesindeki lenf düğümleri ise çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle 2 santimetre ve üzerine ulaşabilir," ifadelerini kullandı.

Lenf bezlerinin şişmesine yol açabilecek hastalıklara da değinen Prof. Dr. Demiriz, tonsillit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonu, diş apsesi, kızamık, cilt veya yara enfeksiyonlarının lenf bezi iltihabına yol açabileceğini belirtti. Bu durum genellikle antibiyotik tedavisiyle düzelir. Lenfoma ve lösemilerde ise lenfatik dokular kontrolsüz bir şekilde çoğalır, kanser hücrelerinin başka organlardan gelip lenf nodlarına yerleşmesiyle de lenf düğümü şişebilir.

bogaz-agrisi-ve-oksuruge-ne-iyi-gelir-oksuruk-nasil-gecer-bogaz-agrisi-ne-kadar-surer-tedav (2)

Şişen lenf bezinin kıvamının lastik kıvamında olmasının lenfoma belirtisi olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Demiriz, "Enfeksiyona bağlı büyümeler daha yumuşak kıvamlıdır, sert yapıda olanlar ise kanser işareti olabilir. Büyüyen lenf düğümünün çevre dokulara yapışık olması ve hareketinin kısıtlanması, altta yatan bir kanserin belirtisi olabilir. Bazı otoimmün hastalıklar da lenf düğümlerinde büyümeye yol açabilir. Bu hastalıklar arasında sistemik lupus eritematozus ve romatoid artrit bulunur," dedi.

Muhabir: İPEK KIRCA