Diyetisyen Berna Ertuğ, Kurban Bayramı'nda beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken 10 önemli hususu vurguladı. Bayram kahvaltısının önemine değinen Ertuğ, sindirim sistemi sorunlarını önlemek amacıyla yumurta, peynir, domates, yeşillik ve esmer ekmek gibi kolay sindirilebilen besinlerin tercih edilmesini önerdi.
Ertuğ, bayram süresince yemeklerin önceden planlanmasının önemini belirterek, çeşitli besin açısından zengin gıdaların, özellikle yağsız proteinler, tam tahıllar, meyve ve sebzelerin eklenmesini tavsiye etti. İleriye yönelik planlama yapmanın daha sağlıklı seçimler yapmaya yardımcı olacağını ifade etti.
Ertuğ, yemeklerde ölçülü olunması gerektiğini vurgulayarak, porsiyon boyutlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Yavaş yemek yemenin ve vücudun tokluk hissine odaklanmanın aşırı yemeyi önleyeceğini söyledi. Kurban Bayramı'nda et yemeklerinin ön planda olduğunu belirten Ertuğ, yağsız et kesimlerinin tercih edilmesini, etlerin ızgara veya fırında pişirilmesini önerdi.
Lifli gıdaların önemine değinen Ertuğ, kahverengi pirinç, tam buğday ekmeği ve kinoa gibi tam tahılların ve hurma, incir, ıspanak gibi meyve ve sebzelerin tüketilmesini tavsiye etti. Su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, şekerli içecekler yerine su veya bitki çaylarının tercih edilmesini önerdi.
Ertuğ, işlenmiş ve kızartılmış yiyeceklerin sınırlandırılmasının önemini vurguladı. Bunun yerine, fırında veya ızgarada pişirilmiş ev yapımı alternatiflere ve sağlıklı atıştırmalıklara odaklanılmasını tavsiye etti. Yemeklerin yavaş ve dikkatli yenilmesi gerektiğini belirterek, vücudun tokluk sinyallerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Tatlı tüketiminin dengelenmesi gerektiğini ifade eden Ertuğ, küçük porsiyonların tercih edilmesini ve daha sağlıklı alternatiflerin seçilmesini önerdi. Fiziksel aktivitenin sürdürülmesinin önemine dikkat çeken Ertuğ, aile yürüyüşleri, açık hava oyunları veya spor gibi aktivitelerle aktif bir yaşam tarzının korunmasını tavsiye etti.