Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, sınav kaygısının çocuklarda kalp çarpıntısı, terleme, titreme gibi fiziksel belirtilerle kendini gösterebileceğini belirterek, ebeveynlerin bu belirtilere dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
Sınav hazırlıkları aylarca süren öğrenciler, sınav kaygısı nedeniyle hüsran yaşayabilir ve bu durum başarılarının düşmesine yol açabilir. Dr. Taşdemir, sınav kaygısının hem sınav sırasında hem de uzun vadede kaygıya sebep olabileceğini ifade etti. Öğrencilerin genellikle sınavdan kötü sonuç alacaklarına dair düşüncelerinin bu kaygıyı tetiklediğini belirtti. Bu kaygı, sınav sırasında kalp çarpıntısı, terleme, titreme, mide bulantısı ve ağız kuruluğu gibi fiziki belirtilerle ortaya çıkabilir ve kısır döngüye dönüşebilir.
Dr. Taşdemir, sınav kaygısının önemli sebeplerinden birinin ebeveyn tutumları olduğuna dikkat çekti. Fazla beklenti içinde olan ve bu beklentiyi çocuklarına yansıtan ebeveynlerin çocuklarında sınav kaygısının daha yoğun görüldüğünü ifade etti.
Sınav kaygısının tedavisi hakkında da bilgi veren Dr. Taşdemir, çocukların durumuna göre medikal tedaviye başvurulabileceğini ancak sınavdan kısa süre önce medikal tedaviye başlamanın uygun olmadığını belirtti. Bunun yerine, kısa süreli ve iyileştirici terapi yöntemlerinin daha faydalı olacağını, 5-6 seanslık bilişsel davranışçı terapi uygulamasının sınav kaygısını belirgin şekilde azaltacağını söyledi.