Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, yaz aylarında artan arı alerjilerine karşı önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Nacaroğlu, alerjik reaksiyonların bağışıklık sisteminin normalde zararsız maddelere (alerjenler) aşırı tepki vermesiyle oluştuğunu belirtti. Bu alerjenler arasında polen, ev tozu akarları, hayvan tüyleri, gıdalar ve ilaçlar bulunurken, yaz döneminde arı alerjileri ve böcek ısırıklarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Nacaroğlu, alerjik reaksiyonlar arasında en tehlikeli ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden durumun anafilaksi olduğunu ifade etti. Çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebilen anafilaksinin, son 10 yılda artan alerjik hastalık sıklığına paralel olarak 7 kattan fazla arttığını belirtti. Anafilaksinin, bağışıklık sisteminin bir alerjene karşı hızlı ve aşırı tepki göstermesi sonucu ortaya çıktığını ve kan basıncında düşme, solunum güçlüğü, boğaz şişmesi, yüzde şişlik, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi.

Anafilaksinin acil bir tıbbi durum olduğunu vurgulayan Nacaroğlu, bu durumun tedavi edilmemesi halinde hayatı tehdit eden alerjik şokun meydana gelebileceğini belirtti. Anafilaksi riskine karşı alınması gereken önlemler arasında alerjenlere maruziyeti önlemek, tetikleyici yiyecek ve ilaçlardan kaçınmak, arı ve böcek sokmalarından korunmak gibi yöntemlerin hayati önem taşıdığını ifade etti.

Prof. Dr. Nacaroğlu, anafilaksi riski taşıyan bireylerin mutlaka anafilaksi acil eylem planına sahip olmaları ve adrenalin oto enjektörlerini (adrenalin iğnesi) doğru kullanmayı bilmeleri gerektiğini vurguladı. Arı alerjisi olan kişilerin özellikle ilkbahar ve yaz aylarında arıların dikkatini çekebilecek renkli kıyafetler giymemesi, açık gıdalarla gezmemesi ve parfüm kullanmaması gerektiğini belirtti.

Adrenalin oto enjektörlerinin anafilaksiye karşı hayati öneme sahip olduğunu belirten Nacaroğlu, tüm açık alanlarda ve özellikle alerjen maruziyetinin yüksek olduğu yerlerde bu enjektörlerin bulundurulması gerektiğini ifade etti. Tatil bölgelerindeki oteller, restoranlar, alışveriş merkezleri ve spor salonları gibi yerlerde adrenalin oto enjektörlerinin bulunmasının acil durumlara karşı hazırlıklı olmayı sağladığını söyledi. Enjektörlerin önceden ayarlanmış adrenalin dozunu hızlı ve etkili bir şekilde vermesi, taşınabilir ve kullanımı kolay olması nedeniyle büyük önem taşıdığını vurguladı.

Prof. Dr. Nacaroğlu, anafilaksi riski taşıyan bireylerin enjektörleri doğru şekilde kullanmayı öğrenmeleri ve son kullanma tarihine dikkat ederek düzenli olarak yenilemeleri gerektiğini hatırlattı. Adrenalin oto enjektörlerinin acil müdahalede sağladığı hızlı ve doğru doz uygulamasıyla, hayati organların etkilenmesini önlediğini belirtti.

Muhabir: İPEK KIRCA