Uzun süre devam eden öksürükler, çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Zengin, 3 haftayı geçen öksürüklerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, bu tür durumlarda mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı. Dr. Zengin, geçmeyen öksürüklerin alerji, astım, KOAH, reflü, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğini söyledi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Zengin, uzun süren öksürüklerin ciddi sağlık problemlerinin göstergesi olabileceği konusunda uyardı. Dr. Zengin, öksürüğün yalnızca akciğer hastalıklarına bağlı olmadığını, geniz akıntısı, alerjik reaksiyonlar, sigara içimi ve bazı ilaçların da öksürüğe yol açabileceğini ifade etti. Öksürüğün en sık, gribal enfeksiyonlar gibi geçici hastalıklar sırasında mukus temizlemek amacıyla ortaya çıktığını belirtti.

Özellikle astım, KOAH gibi kronik hastalıkları olan, alerji problemi yaşayan ve sigara içen kişilerin risk altında olduğuna dikkat çeken Dr. Zengin, bu gruptaki bireylerin öksürüklerinin daha uzun süre devam edebileceğini söyledi. Ayrıca reflü hastalığı olanların da benzer şikayetlerle karşılaşabileceğini belirtti.

3 haftayı aşan ve devam eden öksürüklerin, bazen tedaviye rağmen geçmeyen inatçı öksürüklerin, solunum sıkıntısı ve göğüs ağrısının eşlik ettiği durumların mutlaka doktor kontrolüne alınması gerektiğini vurguladı. Aynı şekilde, kanlı balgamla seyreden öksürüklerde acil müdahale gerektiğini belirten uzman, öksürüğün antibiyotik kullanımı ile geçmeyeceği yanlışının da sıklıkla karşılaşılan bir düşünce olduğunu söyledi.

Öksürüklerin, geniz akıntısı, alerjik reaksiyonlar gibi farklı sebeplerle gelişebileceği ve tedavi şeklinin buna göre değişebileceği ifade edildi. Ayrıca, sigara içen kişilerin dahi uzun süreli öksürüklerde doktor kontrolüne gitmeleri gerektiği belirtildi. Dr. Zengin, bazı tansiyon ilaçlarının da kronik öksürüğe neden olabileceğini, bu yüzden yeni başlayan bir ilaç sonrası gelişen öksürüklerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Dr. Zengin, özellikle meslek grupları açısından da risklere dikkat çekti. Kimyasal maddelerle çalışan, tozlu ortamlarda bulunan kişilerin astım gibi hastalıklarla ilgili şikayetlerini zaman kaybetmeden doktora başvurarak değerlendirmeleri gerektiğini belirtti. Öksürükle birlikte gelişen hırıltı ve solunum sıkıntısının, erken tanı için önemli belirtiler olduğunu söyledi.

Son olarak, ileri yaşlarda ve yatağa bağımlı hastalarda görülen beslenme sırasında yutkunma güçlüğüne bağlı öksürüklerin de dikkatle izlenmesi gerektiğini belirten Dr. Zengin, bu tür durumların erken müdahale ile yönetilebileceğini söyledi.

Muhabir: Canan Kaya