Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde, batı kıyısında bulunan Vancouver, önemli bir liman şehridir. Vancouver, Batı Kanada'nın en büyük ve Kanada genelinde üçüncü büyük metropolü olarak bilinir. Şehir, etnik ve kültürel çeşitliliğiyle tanınır; farklı etnik grupların bir arada yaşadığı kozmopolit bir yapıya sahiptir. Vancouver şehir merkezi, son sayıma göre 631,486 kişiye ev sahipliği yaparken, metropol alanı ise 2,463,431 kişiyi kapsamaktadır. Bu nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 5,400 kişiye kadar ulaşarak Kanada'daki en yüksek nüfus yoğunluğuna sahiptir.

Vancouver, Büyük Vancouver Bölgesi'nde yer alır ve şu anda Ken Sim tarafından yönetilmektedir. Dünya çapında önemli bir liman olan Vancouver Limanı'na ev sahipliği yapar. Ayrıca Vancouver, Hollywood ve New York'tan sonra Kuzey Amerika'nın en büyük üçüncü film üretim merkezidir.

Şehir, 2010 Kış Olimpiyatları'na, 2006 Birleşmiş Milletler Dünya Şehircilik Forumu'na ve 2007 FIFA Dünya 20 Yaş Altı Şampiyonası'na ev sahipliği yapmıştır.

Vancouver

Tarihî olarak, Vancouver 1870'lerde Granville adıyla bir yerleşim merkezi olarak kuruldu. 1886'da resmî olarak şehir statüsü kazandı ve İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri kaptanlarından George Vancouver'ın adı verildi. Panama Kanalı'nın 1915'te açılmasından sonra, Vancouver tarım ürünleri ve kereste ihracatında Amerika kıtasının doğu kıyılarına ve Avrupa'ya önemli bir merkez haline geldi. 1930'larda Kanada'nın üçüncü büyük kenti ve Büyük Okyanus kıyısındaki en önemli limanı haline geldi.

Spor açısından, NHL'de Vancouver Canucks takımıyla tanınır. Ayrıca 2010 Kış Olimpiyatları ve 2010 Paralimpik Kış Oyunları'na da ev sahipliği yapmıştır.

Demografik olarak, Vancouver Kanada'daki en yüksek etnik ve dilsel çeşitliliğe sahip şehirlerden biridir. Şehirde yaşayanların %52'sinin ana dili İngilizce değildir ve %50,6'sı görünür azınlık gruplarına aittir.

Vancouver, yaşam kalitesi açısından dünyanın en iyi şehirleri arasında gösterilir ve Ekonomist İstihbarat Birimi tarafından dünyanın en iyi on şehri arasında gösterilmiştir. Şehir, kentsel planlama felsefesi olarak bilinen "Vancouverizm" ile de tanınır.

Coğrafi olarak, Vancouver Burrard Yarımadası'nda, kuzeyde Burrard Inlet ve güneyde Fraser Nehri arasında yer alır. Batıda Georgia Boğazı, Vancouver Adası tarafından Pasifik Okyanusu'na karşı korunmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ