Avrupa Birliği’ne üye ülkelere giriş yapabilmek için Schengen vizesi almak gerekiyor. Özellikle son 2-3 yıldır artan oranda şikayetler geliyor. Ne üzücü ki, sanatçılarımızdan bilim ve iş adamlarına kadar birçok vatandaşımız vize alma noktasında ciddi sorunlar yaşıyor.
Sanatçı Volkan Konak ve Onur Akın vize alamadığı için konserlerini iptal etmek durumunda kalıyor. Bugün herhangi bir vatandaşımız acentelerle veya doğrudan konsolosluklarla görüşmesi durumunda konunun geldiği noktadaki vahametini anlayabilirler.
2022 yılında Türk vatandaşlarının Schengen vizesine başvuru sayısı 778 bin. Bu başvuru sayısının yüzde 15’i reddedilmiş, bekleyen sayısını bilmiyoruz. Ukrayna savaşı nedeniyle dünyada derin ambargo altında bulunan Rus vatandaşlarının ret sayısı Türkiye’den daha düşük. 2019 yılında Türk vatandaşlarının başvuru sayısı 906 bin ile 2022’den daha yüksekti ancak ret oranı yüzde 9 idi.
Pekala seçim öncesi vize serbestisi getireceğiz diye taahhütte bulunulurken neden bu noktaya geldik?
Bunun cevaplarını şu şekilde sıralayabiliriz;
1-) Vize verilirken sığınmacı ihtimaline karşı daha dikkatli bir tavır sergileniyor artık.
2-) Dünyada tek bir ülkeden Schengen vize başvurusu en yüksek ülke Türkiye! Bu durum da ister istemez AB tarafında ne oluyor sorusunu sordurtuyor ve şüpheyle yaklaşıma sebep olunuyor.
3-) AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Landrut, İsmail Saymaz’a verdiği röportajda, geçen sene erasmus kapsamındaki öğrencilerin ilk defa sığınmacı olarak başvurduğunu beyan etti.
4-) Türkiye’deki özellikle Afgan ve Suriyeli sığınmacılar, AB tarafını korkutuyor.
Türkiye’ye yönelik AB tarafından alınmış resmi bir karar yok, ancak fiili durum öyle değil. Bu durum elbette ki çok onur kırıcı. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ret oranlarının yüzde 15’lerde değil, yüzde 50’lerde olduğunu beyan ediyor.
İhracatının yüzde 50’sini AB ülkelerine yapan Türkiye olarak bu sorunun normal düzleme evrilmesi ve diplomatik yollarla bir çözüme kavuşturulması gerekiyor, ancak neden bu noktaya geldik sorununun özeleştirisini önce yapmak kaydıyla.
Vergi affında sona doğru
7440 Sayılı Kanun kapsamında vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemede son başvuru tarihi 3 Temmuz 2023. Kanunda Cumhurbaşkanına verilen 1 ay uzatma yetkisi kullanıldığı için yeni bir uzatma beklentisi olmasın. 9 günlük bayram tatili de göz önüne alındığında kısıtlı bir başvuru süresi olduğunu söyleyebiliriz.
i) Vadesinde ödenmemiş vergi borçlarının yapılandırılması,
ii) Vergi mahkemesi, istinaf veya Danıştay safhasında bulunan vergi davaları,
iii) Devam eden vergi incelemeleri,
iv) Gelir/Kurumlar Vergisi, KDV ve bazı stopajlara yönelik matrah/vergi artırımı,
v) Stok affı, kasa affı, ortaklar cari affı gibi spesifik uygulamalar
vi) SGK ve çeşitli kurumların amme alacakları,
Kapsam dahilinde. Özellikle borcun ait olduğu dönem üzerinden uzun zaman geçtiyse peşin ödeme seçeneğinde gecikme zammı açısından önemli avantajlar mevcut.
Nasıl olsa birkaç yıl içinde bir daha çıkar beklentisine girmeden tüm gerçek ve tüzel kişilerin düzenlemeden istifade etmesinde fayda bulunmaktadır. Özellikle herkes kendi kusurunu bilir, bu açıdan matrah artırımı müessesesini değerlendirmelerini tavsiye ederim, temiz bir sayfa açmak adına.