Son dönemde üretken yapay zeka modelleri alanında yaşanan gelişmeler, iş hayatından eğlenceye kadar geniş bir yelpazeye yayılan yapay zeka kullanımını artırmaktadır.Özellikle ChatGPT'nin yeni modellerinin duyurulmasıyla birlikte, üretken yapay zeka modelleri iş yerlerinde çalışanların vazgeçilmez araçları haline gelmiştir.
En çok kullanılan yapay zeka modeli ne?
İş dünyasında en çok kullanılan yapay zeka modeli, flexos.work sitesinin verilerine göre ChatGPT (Dall-E dahil) olarak öne çıkmaktadır. Google'ın yapay zekası Google Gemini (eskiden Bard olarak bilinirdi) ise ikinci sırada gelmektedir. Görsel içerikler üreten Canva AI Suite ise üçüncü sırada yer almaktadır.
Listede, yazı düzenleyen Quillbot dördüncü, araştırma yapan Perplexity AI beşinci, programlama ve kodlama desteği sunan GitHub Copilot altıncı, Poe yedinci, görsel içerik üreten Leonardo.AI sekizinci, yazı düzenleyen Grammarly AI dokuzuncu ve görsel düzenleme sağlayan Midjourney onuncu sırada bulunmaktadır.
Kategorik olarak bakıldığında, yaklaşık yüzde 70 ile en fazla kullanılan kategori GPT (Generative Pre-trained Transformer) araçlarıdır, bu kategoride ChatGPT ve Google Gemini gibi modeller öne çıkmaktadır. Görsel üretim ve düzenleme kategorisi yüzde 9 ile ikinci sıradadır. Araştırma kategorisi yüzde 4.9, yazı düzenleme kategorisi yüzde 4.3, programlama ve kodlama kategorisi yüzde 3.8, video üretimi ve düzenleme kategorisi yüzde 2.4, diğer kategoriler ise yüzde 6 oranında kullanılmaktadır.
ChatGPT yükselişte
ChatGPT'nin kullanıcı sayısı 180 milyon olarak rapor edilmektedir, ayrıca platform aylık 600 milyon ziyaretçiye sahiptir ve kullanıcıların yüzde 12'si Amerikalıdır.Verilere göre, yapay zeka pazarının değeri 196 milyar dolara ulaşmış durumdadır ve önümüzdeki 7 yıl içinde sektörün değerinin 13 kat üzerinde artması beklenmektedir. Şirketlerin yüzde 83'ü iş planlarında yapay zekanın en önemli öncelikleri olduğunu belirtmektedir.