Yaratıcı iş akışınıza, küçük ve etkili yapılar ekleyin

Abone Ol

Odaklanma yeteneğiniz en büyük avantajınızdır. Bu sayede başarıyı kalıcı bir alışkanlığa dönüştürebilirsiniz.

Akıllı insanlar “Her şeye sahip olabilirsin ama her şeye sahip olamazsın” derler. Cümle içine “Aynı zamanda” kelimelerini de ben eklemek istiyorum. Bu nedenle odaklanma yeteneğiniz en büyük avantajınızdır. Kendinizi dağıtmak yerine tek bir şeye konsantre olabildiğinizde, sonuçlara daha hızlı ulaşabilecek ve daha yüksek kaliteyi koruyabileceksiniz.

Odaklanma bir erdemdir. Modern bilgi çağında, dikkatinizi sürdürmek çok daha zor bir hale geldi.

Peki ya çok tutkulu insanlar ve yaratıcılar? Başka bir yönü gün ışığına çıksa da, bu durum onlar için de geçerlidir. Sayısız ilgi alanlarını birbirlerini beslemek, ilham almak ve bir tür bilgiyle aşırı yüklememek için kullanırlar. Onların durumunda, farklı seçenekler arasında geçiş yapmak bir mola vermek gibidir. İyi yönetildiğinde, kendilerini daha tazelenmiş ve enerjik hissetmelerine yardımcı olabilir. Kesinlike fark yaratacak bir olay!

Ancak bu, işlerini yaparken veya başka bir şey yaparken aynı zamanda bir kitap yazdıkları anlamına gelmez. En üretkenler, çok tutkulu yaratıcılar, odaklanmanın ve yapıyı takip etmenin ne kadar önemli olduğunu bilirler. Bu durum, onları diğer insanlardan ayıran önemli bir nokta.

Her seferinde bir şey üzerinde çalışın

Yazınızı yazacaksanız, konuya derinlemesine dalmak için zamanı engelleyin. E-postaları kontrol etmeyin, web’de dolaşmayın veya başka bir şekilde yazmayı ertelemeyin. Bu, yalnızca bir aktiviteye adanma zamanıdır. Ve zihniniz ne kadar merak etmek istese de buna direnin. Zihninizin sizinle oyun oynamasına izin vermeyin.

Bir programın var

Belirli görevlere gün ve zaman dilimleri atayın. Takvimi en iyi arkadaşın yap. Bu tür bir görsel yapıya ve bağlılığa sahip olduğunuzda, görevler arasında geçiş yapmak ve odağınızı kaybetmek daha zordur. Bu cümleleri denenmiş ufak deneyler gibi görebilirsin.

Sınırları var

Fikirleri seviyorum, fikirleri olan insanları ve onları çevreleyen her şeyi seviyorum. Ama bu durum için de sağlıklı bir sınır olmalı. Kişisel deneyimime göre, önümüzde durması gereken proje sayısı maksimum 3 olmalı. Tabağınıza daha fazlasını eklemek, tükenmişliğe ve düşük kaliteli çalışmaya yol açabilir. Bu nedenle sınırlara çok dikkat!

Fikirlerinizi saklayın

Önceki nokta, tüm fikirlerinizden vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Onları saklayın, not alın, bir süre oturmalarına izin verin ve sonra tekrar zihninizde ziyaret edin. Bir projeyi (veya bir kilometre taşını) tamamladığınızda onu bir sonraki projeyle değiştirebilirsiniz. Eski bir projeyi bitirmeden yeni bir projeye başlamamayı bir kural haline getirin. Bu, bedensel ve zihinsel olarak daha sağlıklı bir yaklaşım sürdürmenize yardımcı olacaktır.

Sorumlu olun

Gerçekten yardımcı olan şey, size taahhütlerinizi hatırlatabilecek, fikirleri değerlendirmenize yardımcı olacak ve yaratıcı yolculuğunuzda sizi destekleyecek bir destek grubuna (veya yalnızca bir kişiye) sahip olmaktır. Bazen duruma bakmak için ikinci bir çift göze sahip olmak daha iyidir ve siz heyecanlandığınızda başka biri size “Hayır” der.

Bir yapıya sahip olmak, daha fazlasını yapmak anlamına gelmez. Tam tersi, sürecinizi aşırı yükleyen ve sizi yavaşlatan fazlalıklardan kurtulmak demektir. Yeni başlıyorsanız, kendinize çok fazla baskı yapmayın ve kendi yaratıcılığınızı destekleyen doğru yolu denemek ve bulmak için kendinize zaman verin. Doğru yol mutlaka karşınıza çıkacaktır.